Engie sluit deur voor beperkte verlenging 3 oudste kernreactoren

De kerncentrales van Tihange. Shutterstock

Uncategorized

Nog geen echt akkoord, maar: “Doel 4 en Tihange 3 worden op 1 november 2026 heropgestart”

Wannes Neukermans

De kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 worden op 1 november 2026 heropgestart. Dat werd afgesproken tijdens de onderhandelingen die premier Alexander De Croo en Energieminister Tinne Van der Straeten voerden met Engie. De federale regering en Engie bereikten ook een akkoord over hoe de factuur voor de afvalverwerking wordt verdeeld. De methode waarop die wordt berekend ligt vast, concrete cijfers zouden de komende weken moeten volgen. Maar volledig definitief is het akkoord nog altijd niet.

De Croo en Van der Straeten bereikten een akkoord met Engie over een tekst, maar binnen het kernkabinet van de federale regering moesten de overige ministers hun fiat nog geven. Vicepremier Gilkinet (Ecolo) vertelde dat een levensduurverlenging zelfs met een akkoord van de federale regering nog niet zeker zou zijn. Er moeten immers nog grote voorbereidende werken en herstellingswerken afgewerkt worden om de centrales klaar te krijgen voor de winter van 2026-2027.

Het akkoord dat gesloten is met Engie, is een zogenaamde ‘head of terms’. Dat is een reeks voorwaarden in een niet-bindend document waarin de belangrijkste kwesties besproken worden. Definitief is het akkoord dus nog steeds niet.

Afval

Nu is er ook binnen de regering een akkoord gevonden: vanaf 1 november 2026 zullen Doel 4 en Tihange 3 opnieuw elektriciteit opwekken. Over de manier waarop de factuur voor de afvalverwerking wordt berekend is ook een akkoord gevonden. Wie precies hoeveel betaalt is nog niet volledig duidelijk.

“Morgen kunnen de werkzaamheden starten”, verkondigde De Croo op de persconferentie maandagavond. Daarmee bedoelt hij dat de juridische studies en dergelijke van start kunnen gaan. Zo moet er nog een milieueffectenrapport aangeleverd worden en volgt er een studie over de veiligheid.

“Met dit akkoord verbinden we de belangen van de Belgische staat en van exploitant Engie”, geeft de premier aan. De Belgische staat wordt voor 50 procent partner in een nieuwe, gemeenschappelijke structuur samen met Engie. Dat betekent dat de kosten voor de verwerking van het afval ook verdeeld worden. Maar dat bedrag moet nog bepaald worden. Van een volledig akkoord is vooralsnog dus nog niet echt sprake. Volgens dichte regeringsbronnen zou Engie pas definitief akkoord gaan wanneer die cijfers bekend zijn.

“Te duur, te laat en niet zeker”

“Te duur, te laat en niet zeker”, reageert N-VA-energiespecialist Bert Wollants. volgens hem gaat het slechts om en eerste stap richting een deal en komt die bovendien te laat. “De federale regering had twee jaar geleden al serieus moeten onderhandelen met Engie. Nu met de rug tegen de muur onderhandelen, heeft de federale regering en dus eigenlijk de belastingbetaler met een zeer dure deal opgezadeld.”

Doel 4 en Tihange 3 zullen pas – in het beste geval – in de winter van 2026 terug operationeel zijn. “In de winter van 2025 zullen we dus niet kunnen rekenen op kernenergie, wat compleet onaanvaardbaar is”, besluit Wollants.

Hete aardappel

Ook oppositiepartij Vlaams Belang ziet geen reden tot juichen in na de persconferentie van de premier. “Dit mager akkoord slaagt er niet in onze energiebevoorrading voldoende te garanderen”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel. “Bovendien is dit slechts een deelakkoord en wordt de hete aardappel rond de factuur van het afval verder doorgeschoven.”

Ook Van Lommel vindt het problematisch dat Engie het akkoord pas in maart wil tekenen. “Het is duidelijk dat de regering zichzelf in een positie heeft geplaatst waarbij ze te chanteren is. Omdat men echt niet langer kon wachten met communiceren heeft men louter de indruk gewekt dat er een akkoord is”, besluit hij.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/volgens-bouchez-mr-bereikt-vivaldi-vandaag-nog-akkoord-met-engie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Nog geen echt akkoord, maar: “Doel 4 en Tihange 3 worden op 1 november 2026 heropgestart””

  1. Groen! De afgang van de eeuw. Van grootste tegenstander van kernenergie tot eigenaar van kerncentrales.
    Mijnheer Lachaert: lijken kunnen dus gereanimeerd worden. Ik wou nog iets zeggen over uw lijk maar zal het wijselijk niet doen.

  2. Of we zelfs met dit zgn akkoord genoeg elektriciteit zullen hebben is betwijfelend, zelfs de premier durft er zijn hand niet voor in het vuur steken. Het zou een ramp zijn voor de economie en de bevolking, maar daar liggen ze bij Vivaldi niet van wakker. Ze hadden de kernuitstap moeten terugdraaien in het begin van de legislatuur, maar dan was er geen Vivaldi geweest omwille van het Groene dogma. Hopelijk is het snel 2024 en kunnen we naar het stemhokje trekken.

  3. De beurs heeft gereageerd met een verhoging van de waarde van het ENGIE-aandeel. Dat wil dus zeggen dat mensen die het akkoord toch redelijk grondig bestudeerd hebben van oordeel zijn dat het ENGIE geld gaat opbrengen. Zegt genoeg, zeker?

Plaats een reactie

Delen