Voedselverspilling in Cambridge na flop met vegan maaltijden

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Voedselverspilling in Cambridge na flop met veganistische maaltijden

Carl Deconinck

De Britse stad Cambridge kampt met voedselverspillingen. Die zijn het gevolg van het lokale beleid om veganistische maaltijden aan te bieden aan het brede publiek. De inwoners lusten de vleesloze pap niet.

Cambridge is vorig jaar begonnen met het uitfaseren van het vlees- en zuivelaanbod op openbare evenementen. Op die manier wil de stad de klimaatverandering tegengaan, maar een nieuw rapport toont aan dat de bevolking geen interesse heeft in de veganistische maaltijdopties die ze aanbiedt.

Zo was er op 13 november een buffet ter gelegenheid van Remembrance Sunday. Ongeveer 80 mensen woonden dat evenement bij. De stad had maaltijden voorzien, waarvan de helft veganistisch. Door middel van posters maakte de stad reclame voor de klimaatvoordelen van het eten van minder vlees en zuivel. Desondanks werden de veganistische opties niet aangeraakt en belandden ze in de vuilnisbak.

Er werden maaltijden geleverd voor 100 gasten voor een bedrag van 579,20 pond, met drankjes en dienstverlening voor 4,50 pond per persoon. “Er was echter een extreem lage opname van plantaardige voedselopties. Minder dan 10 procent van de mensen probeerde deze opties, terwijl de vegetarische, vlees- en zuivelopties allemaal werden opgegeten”, zo staat in het rapport.

Bijna al het geleverde plantaardige voedsel bleef onaangeroerd. “De algemene feedback van de aanwezigen was dat plantaardige opties beschikbaar zouden moeten zijn als onderdeel van het buffet voor degenen die deze keuze willen, maar de meeste mensen gaven de voorkeur aan de niet-plantaardige opties. Sommige mensen voelden zich onder druk gezet om te eten wat ze normaal niet zouden kiezen”, klinkt het verder in het rapport.

Plantaardig eten weggegooid

“Door de lage opname van de plantaardige opties was er een gebrek aan voedsel dat mensen daadwerkelijk wilden eten. Helaas moest het overgebleven plantaardige voedsel worden weggegooid, omdat de gemeente wettelijk verplicht is om bederfelijk voedsel op kamertemperatuur na twee uur weg te gooien. Dit resulteerde in aanzienlijke voedselverspilling op het evenement.”

In mei 2022 beloofde de gemeenteraad een beweging naar “volledig plantaardige catering voor toekomstige raadsvergaderingen waar voedsel wordt geserveerd”. Het rapport beveelt aan dat maaltijden die worden verstrekt op “toekomstige maatschappelijke evenementen voor 25 procent uit plantaardige opties moeten bestaan”. De stad is echter nog steeds van plan om de vleesconsumptie geleidelijk aan af te bouwen.

De conclusie van het rapport luidt dat de stad niet langer rund- of lamsvlees zal serveren op maatschappelijke evenementen en de hoeveelheid varkensvlees zal verminderen om “onze inzet voor duurzaam voedsel te bevorderen”. Een woordvoerder zei dat de gemeenteraad “toegewijd is aan het aanpakken van de klimaatnoodtoestand” en dat het “aanbevolen is dat de opname in plantaardig voedsel na elke gebeurtenis nauwlettend zal worden beoordeeld en dat de beslissing om het percentage plantaardig voedsel te verhogen dienovereenkomstig zal worden genomen”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Voedselverspilling in Cambridge na flop met veganistische maaltijden”

  1. “Sommige mensen voelden zich onder druk gezet om te eten wat ze normaal niet zouden kiezen”, klinkt het verder in het rapport.” Op welke manier dan wel, men kon toch kiezen?

Plaats een reactie

Delen