Grote regionale verschillen in risico op armoede

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Grote regionale verschillen in risico op armoede

Wannes Neukermans

18,7 procent van de bevolking of 2,14 miljoen Belgen lopen risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit de armoedecijfers die Statbel donderdag publiceerde. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de provincie Henegouwen ligt het armoederisico hoger dan gemiddeld. Opvallend: in alle Vlaamse provincies, Antwerpen uitgezonderd, is het risico op monetaire armoede lager dan tien procent, in alle Waalse provincies, Waals-Brabant uitgezonderd, ligt het risico hoger dan 15 procent.

De armoededrempel bedraagt voor een alleenstaande 1.366 euro, voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen is dat 2.868 euro per maand. Die drempels worden berekend op basis van de inkomens van het jaar voordien.

Arm Brussel

18,7 procent van de Belgische bevolking loopt risico op sociale uitsluiting. 13,2 procent van de Belgen woont in een huishouden waarvan het totale beschikbare inkomen lager ligt dan de armoededrempel, en 11,5 procent leeft in een huishouden met een lage werkintensiteit. 5,8% van de Belgen werd in 2022 geconfronteerd met ernstige materiële en sociale deprivatie.

Vooral Franstalig België kampt met een hoger armoederisico. In Brussel riskeert 29,8 procent van de bevolking monetaire armoede. In Henegouwen gaat het over 20,4 procent.

Bron: Statbel

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/04/mythes-over-inflatie-koopkracht-en-armoede/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Grote regionale verschillen in risico op armoede”

  1. Wallonië en Brussel springen echt in het oog. Alleen door te werken geraak je uit de armoede, de PS (of Ecolo) zullen niemand aanzetten om te werken want dat is weer een stem kwijt.
    Aan de andere kant valt de geïmporteerde armoede op : Om Antwerpen niet te noemen en uiteraard Luik en Henegouwen.
    Het is een combinatie van beiden.

  2. In Brussel en Wallonië is sociale fraude (bijvoorbeeld zwart werken etc.) als normaal ingeburgerd. In de rijke buurten van Brussel en de rand doen de rijke burgers prioritair beroep op klussers in het zwart ipv erkende aannnemers.

Plaats een reactie

Delen