Agatha Christie. Foto Twitter

Agatha Christie. Foto Twitter

Uncategorized

Finse parlement keurt met grote meerderheid NAVO-toetreding goed

Wannes Neukermans

Met een grote meerderheid heeft het Finse parlement toegestemd met de toetreding tot de NAVO. De enige overgebleven hindernis is dat alle 30 NAVO-landen het nieuwe lid moeten verwelkomen. Enkel Turkije en Hongarije liggen nog dwars.

Na een debat stemden 184 parlementsleden voor, slechts zeven parlementsleden (van uiterst linkse en uiterst rechtse fracties) stemden tegen. In mei van vorig jaar diende Finland samen met buurland Zweden de aanvraag in om toe te treden tot de NAVO, tot onvrede van Russisch president Vladimir Poetin. Beide Scandinavische landen hebben een lange geschiedenis van neutraliteit, maar wilden die toch herzien toen Rusland Oekraïne binnenviel.

De uitbreiding van de NAVO moet nu nog door alle huidige lidstaten worden goedgekeurd, maar Hongarije en vooral Turkije liggen dwars. Turks president Erdogan wil de toetreding van Zweden en Finland niet goedkeuren, omdat die landen zich “te soft” opstellen tegenover de Koerdische Arbeiderspartij PKK en YPG. Erdogan uit zich vooral tegen een toetreding van Zweden: een afzonderlijke toetreding van Finland zou hun eventueel wel goedkeuren. Dat zien beide landen echter niet zitten.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/sanna-marin-moet-vooral-centrumrechts-vrezen-bij-finse-parlementsverkiezingen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Finse parlement keurt met grote meerderheid NAVO-toetreding goed”

  1. Waarom moeten ALLE Navo landen akkoord gaan ? Zo zie je maar dat dictators dan een veto krijgen om voor zichzelf één en ander te bekomen. Alweer een bewijs dat politici niet van de slimsten zijn. Al dat democratisch gedoe werkt alleen als je met “normale” landen, mensen, … te doen hebt. Turkije zit alleen bij de Navo omdat ze een gigantisch leger hebben (liever dus het aan “onze” kant te hebben dan tegen ons) en ze strategisch gelegen zijn om samen met Griekenland de Bosporus en de Zwarte Zee te controleren. Toch zijn de Grieken en de Turken al sinds duizenden jaren niet echt vriendjes van elkaar. Nu goed: perfectie bestaat niet, maar je kan er wel naar streven. In dit geval kan je toch de “regels” aanpassen niet ?

  2. Met een grote meerderheid heeft het Finse parlement toegestemd met de toetreding tot de NAVO (sic). Dat is geen schande maar een bewijs dat de democratie werkt. In België daarentegen kan een minderheid (Franstaligen) haar veto stellen tegen een meerderheidsbeslissing in het Belgisch parlement.

Plaats een reactie

Delen