Minder ouders laten kind basisvaccins nemen, maar grote 'vaccinmoeheid' na corona blijft uit

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Minder ouders laten kind basisvaccins nemen, maar grote ‘vaccinmoeheid’ na corona blijft uit

Wannes Neukermans

In de eerste helft van 2022 kozen minder ouders ervoor om hun baby in het eerste levensjaar te laten inenten tegen ziektes zoals polio, tetanus en difterie. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Opgroeien. Na de coronacrisis werd gevreesd voor een grotere vaccinatiemoeheid, dus de Vlaamse overheid vindt de cijfers niet alarmerend.

In de eerste helft van vorig jaar besloten 92,2 procent van de Vlaamse ouders om hun kinderen de gratis vaccinatie tegen polio, difterie, tetanus, meningitis, kinkhoest en hepatitis B toe te dienen. Dat ligt enkele percentages lager dan enkele jaren geleden. Ook bij de vaccinaties tegen mazelen, bof en rubella in het tweede levensjaar treedt een daling op.

Hoge bereidheid

De Vlaamse overheid ziet geen reden tot paniek. “Deze cijfers tonen een grote vaccinatiebereidheid bij ouders”, reageert Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (cd&v). “Het vertrouwen in de vaccinaties blijft groot en dat is belangrijk. We moeten wel waakzaam blijven. De lichte daling toont aan dat we moeten blijven inzetten op goede informatie, zodat ouders weten hoe vaccinatie beschermt tegen vreselijke ziekten.”

Met meer dan 90 procent ligt de vaccinatiegraad in ons land hoog, ook vergeleken met onze buurlanden. In Frankrijk zijn er sommige gebieden waar de vaccinatiegraad minder dan 70 procent bedraagt, en ook in Nederland is er een grotere groep ouders die zich verzet tegen de basisinentingen. Als een jong kind op reis zou gaan naar risicolanden Roemenië, Oekraïne, Frankrijk, Italië of Polen, raadt de overheid aan om de vaccinatie te vervroegen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/03/promocampagne-kindervaccinatie-kostte-meer-dan-580-000-euro/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen