Koninklijke reizen met legervliegtuigen kostten Defensie vorig jaar ruim 1,2 miljoen euro

De koninklijke familie. Shutterstock

Uncategorized

Koninklijke vliegreizen kostten Defensie vorig jaar ruim 1,2 miljoen euro

Anton Schelfaut

De 16 buitenlandse reizen die het koningshuis in 2022 met een legervliegtuig maakte, kostten de belastingbetaler ruim 1,2 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas opvroeg bij minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “En dat voor een familie die zelf zo rijk als de zee diep is. Dit is totaal onaanvaardbaar”, reageert ze.

De leden van het koningshuis maakten vorig jaar 16 buitenlandse reizen met een legervliegtuig. De totale kostprijs daarvan bedroeg ruim 1,2 miljoen euro. In de helft van de gevallen ging het om niet-officiële vliegreizen, goed voor een bedrag van 137.545 euro. De officiële reizen gingen naar Oman en de Verenigde Arabische Emiraten (134.707 euro), Congo (454.175 euro), Griekenland (125.229,41 euro), nog eens de Verenigde Arabische Emiraten (53.685 euro), Noorwegen (14.197 euro), Roemenië (114.449 euro), Zwitserland (10.186 euro) en Litouwen (200.625 euro).

Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas, die de cijfers opvroeg, wil een einde maken aan die buitenlandse reizen. “Niemand kan vertellen wat voor nut ze precies hebben. Steeds meer Vlamingen halen het einde van de maand niet meer, maar moeten wel nog bijdragen voor de snoepreisjes van de koninklijke familie. Deze volstrekt schaamteloze toestand moet voor eens en altijd ophouden”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Koninklijke vliegreizen kostten Defensie vorig jaar ruim 1,2 miljoen euro”

  1. Wel, Roger, het is heel, heel simpel. De koninklijke familie krijgt jaarlijks miljoenen van de belastingbetaler en de commerciële vluchten zelfs eerste klas met beveiliging zijn voor hen dus zeer betaalbaar. Waarom moet zelfs het leger luxe toestellen kopen en leasen om alleen maar mensen te ververvoeren die al miljoenen er bovenop krijgen? Ze mogen gerust koning en prins blijven, maar kunnen evenzo met dezelfde toestellen vliegen, varen en rijden als de burgers die hen rijkelijk betalen. We leven niet meer in de tijd van zonnekoningen. Had u een ander betaalbaarder voorstel?

  2. “In de tijd dat de dieren nog spraken”, waren er reuzen, elfen, feeën, kabouters, draken, heksen, koninginnen, prinsen, princesseboontjes, koningen etc….In een moderne democratie zijn er echter democratisch verkozen presidenten.

  3. Ik had die aanklacht eerder van Bart Dewever verwacht, u weet wel de politicus die enkele dagen geleden, aankondigde het licht te hebben gezien dank zij de profeet Netanyahu…oorlogsgod in Eretz Israël. Het is nog altijd niet geweten waarom Netanyahu niets, gedurende vier dagen preventief ondernemen heeft, na het ontvangen van waarschuwingen over nakende aanslagen, door de Egyptische geheime dienst.

  4. Wij hebben een koning als staatshoofd omdat de Waalse particratie zich verzet tegen de rechtstreekse verkiezing van het staatshoofd of zelfs maar van de Eerste minister. Stel u eens voor dat een Vlaming met die eer zou gaan lopen en boven het krakeel van de particratie zou komen te staan. Het zou het einde van de absolute macht van onze regionale baronnen kunnen betekenen. Of per uitbreiding: Joden en Palestijen kiezen de optie tot fusie van Israël, de Westbank en Gaza…en er wordt een Palestijn met volstrekte meerderheid tot staatshoofd verkozen. Pure horror voor het uitverkoren volk van Zion. Die democratie kan wel in Frankrijk en de VSA. Een Brit met Pakistaanse roots kan dan weer in Engeland. Hoe zou het komen dat België en het Midden-Oosten achterop hinken?

Plaats een reactie

Delen