Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Google’s alternatief voor ChatGPT wereldwijd uitgerold, maar niet in België

Guus van Betten

Sinds ChatGPT eind 2022 het levenslicht zag, heeft bijna iedereen zelf al eens kennis kunnen maken met artificiële intelligentie. Alsmaar meer bedrijven storten zich op de technologie. Ook techreus Google springt mee op de kar. In maar liefst 180 landen wordt de nieuwe chatrobot Bard uitgerold. Welke landen dat zijn, is vooralsnog onduidelijk, maar dat België en Nederland er niet bij zijn, is zeker.

De werelddominantie van Google als zoekmachine kreeg met ChatGPT een geduchte uitdager. Dat Microsoft eerder dit jaar de intelligente chatbot integreerde in zijn Bing-zoekmachine, noopte Google tot innovatie om de concurrentie bij te benen. In februari kon Alphabet, het moederbedrijf van Google, de hoge verwachtingen niet inlossen tijdens een presentatie in Parijs over zijn nieuwste AI-producten. Het aandeel van Alphabet ging kort na de presentatie ruim 8 procent naar beneden.

Bard moet antwoord bieden op ChatGPT

Google I/O, de jaarlijkse Google-hoogmis, gaf het bedrijf op 10 mei de kans om recht te krabbelen. Opnieuw lag de focus op AI en dit keer had de voorstelling meer vlees om het lijf. Google zet in op Bard, een AI-chatrobot die reeds in een beperkt aantal landen beschikbaar was. Het bedrijf neemt de vlucht vooruit en rolt de dienst uit in 180 landen.

Volgens Google zullen de nieuwe AI-mogelijkheden ervoor zorgen dat we snellere en betere antwoorden op onze vragen vinden. Wie een vraag stelt aan Google zal een uitgebreid antwoord krijgen met bronvermelding. Dat laatste dient om de antwoorden controleerbaar te maken. Ook vervolgvragen zullen makkelijk gesteld kunnen worden zodat diepgravend onderzoek eenvoudiger wordt. Met Bard wordt het ook mogelijk om vragen te stellen door middel van een afbeelding. Om dat te realiseren wordt Google Lens, een technologie voor beeldherkenning, geïmplementeerd in Bard.

De nieuwe functie wordt beschikbaar in de Google-app en in Google Chrome, maar wanneer in België is nog niet bekend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Guus van Betten staat in het onderwijs en volgt voor PAL mee de politiek op met een bijzondere interesse voor onderwijs.

1 gedachte over “Google’s alternatief voor ChatGPT wereldwijd uitgerold, maar niet in België”

Plaats een reactie

Delen