Europees Parlement wil klimaatneutrale stadsbussen vanaf 2030

Europees Parlement wil klimaatneutrale stadsbussen vanaf 2030. Shutterstock

Uncategorized

The Lancet: Jaarlijks meer dan 10 miljoen baby’s in betere omstandigheden brengen met 1 miljard euro

Wim Vanraes

Eerder vandaag en gisteren publiceerde het gerenommeerde medische tijdschrift ‘The Lancet’ een reeks artikelen over kleine, kwetsbare pasgeborenen. Een hele reeks wetenschappers onderzocht wat de oorzaken waren van miskramen en ‘kleine kwetsbare pasgeborenen’, een verzamelnaam voor pasgeborenen die te vroeg geboren worden, te klein zijn bij de geboorte, of die een te laag geboortegewicht hebben.

“Het feit dat op elke vier baby’s er één te vroeg wordt geboren of te klein wordt geboren, is een zorgpunt voor mensenrechten, openbare gezondheid, de nationale economie, en voor ontwikkeling. Door dit niet als prioriteit te zien, zetten we onze collectieve toekomst op het spel”, zo schreven de onderzoekers.

Te vermijden sterfgevallen

In totaal sterven jaarlijks 4,5 miljoen baby’s. Dit komt door miskramen of allerhande complicaties in de eerste 28 dagen na de geboorte. Het zijn de ontwikkelingslanden in Afrika en Zuid-Azië waar de meeste van deze sterfgevallen zich voordoen. Ziekte van de moeder, voedseltekort en andere morbiditeiten zijn de oorzaak.

Volgens de artikelen zijn met eenvoudige ingrepen meer dan 1 miljoen baby’s per jaar te redden in 81 landen met lage tot middelmatige inkomens. Het gaat dan over extra vitaminen of andere nutriënten en supplementen, aspirine, vermijden van malaria, stoppen met roken, hormonen, de diagnose en behandeling van syfilis… Daarmee zijn ook meer dan 10 miljoen ‘kleine kwetsbare pasgeborenen’ te vermijden, die in plaats daarvan als gezonde, volgroeide pasgeborenen op de wereld komen.

Prijskaartje

Deze enorme vooruitgang zou volgens de wetenschappers haalbaar zijn voor een luttele 1 miljard euro. Maar dat is gespreid over 81 landen. In 2020 gaf België alleen al meer dan 2,2 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp, wat uitkomt op 0,47 procent van het bruto nationaal inkomen.

Waarom is dat belangrijk? De artikelen leggen het uit: ‘kleine kwetsbare pasgeborenen’ hebben te lijden onder een reeks morbiditeiten op lange en korte termijn. Die hebben impact op hun ontwikkeling en gezondheid. Naast de onmiddellijke impact op het kind lijdt ook de familie daaronder. En door de vele miljarden aan kosten voor de voortdurende behandeling daarvan, weegt dat ook de maatschappij in die landen. Daardoor is er een significant verlies, niet alleen aan economisch kapitaal, maar ook, en vooral, aan menselijk kapitaal.

Lees ook:

https://palnws.be/2022/12/magatte-wade-senegalese-onderneemster-enkel-de-corrupte-leiders-en-westerse-consultants-worden-beter-van-de-ontwikkelingshulp/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim Vanraes (°1980, Sint-Niklaas) is getrouwd met een Amerikaanse en woont al bijna 20 jaar in New Jersey, VS. Van opleiding archeoloog, werkt Wim als leerkracht geschiedenis en klassieke literatuur, als professionele vertaler en als redacteur bij PAL NWS. Wim legt zich toe op nieuws uit de VS, geopolitieke ontwikkelingen, geschiedenis en religie, en heeft een kritische kijk op ‘woke’.

Plaats een reactie

Delen