Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Gedaan met voedselresten bij het restafval

Simon Segers

Etensresten bij het restafval gooien is vandaag de normale gang van zaken, maar vanaf 1 januari volgend jaar is dat niet langer toegelaten in Vlaanderen. Met die maatregel zou de collectieve afvalberg moeten krimpen.

Volgens berekeningen van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) gooien de Vlaamse huishoudens samen 224.027 ton voedselresten per jaar weg, waarvan het grootste deel in huisvuilverbandingsinstallaties terechtkomt. Daar komt nu dus verandering in dankzij een verbod op organisch materiaal in het restafval. Indien dat resterende vuilnis dan gewoon met het gft kan worden meegegeven, zou dat in principe weinig verschil uitmaken voor de Vlaming. Volgens De Morgen is er momenteel echter geen gft-ophaling geïmplementeerd in 73 van de 300 Vlaamse gemeentes, en dat vooral in de meer rurale gebieden. Die inwoners hebben dan geen andere optie dan zelf te gaan composteren.

OVAM wil in de eerste plaats een mentaliteitswijziging bekomen. “Preventie van voedselverlies is dé belangrijkste manier om de Vlamingen aan te zetten tot gedragsverandering. Voedsel dat niet te veel wordt aangekocht, moet je namelijk ook niet weggooien”, schrijft het agentschap in een persbericht.

Composteren

Resten van groenten en fruit, maar ook bijvoorbeeld snoeiafval, karton en papier kan men efficiënt composteren. Voedselafval afkomstig van vlees, vis en zuivelproducten bevat echter veel eiwitten, waardoor het composteerproces sneller verloopt en de groei van anaerobe bacteriën bevordert. Het resultaat is dat de composthoop snel de geur van rotte eieren zal verspreiden en er risico ontstaat dat men ongedierte aantrekt. Bovendien kan het eindresultaat rot zijn, in plaats van de vruchtbare bosgrond die normaal verwacht wordt. Dat laatste kan worden vermeden door bijvoorbeeld houtsnippers toe te voegen aan de composthoop. Het is desondanks niet aan te raden om zomaar alle vaste voedselresten te proberen composteren.

Samengevat zullen vooral mensen zonder tuin, die in kleine gemeentes zonder gft-ophaling wonen, de dupe zijn van dat nieuwe afvalbeleid. De vraag rest dan of die gemeentebesturen op (korte) termijn de afvalophaling alsnog zullen uitbreiden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

21 gedachten over “Gedaan met voedselresten bij het restafval”

  1. Jeetje miena! Bepalen wat we nog mogen zeggen, voelen, lezen, zien, denken, eten,…..heeft een naam: DICTATUUR! En maar afgeven op China, Hongarije, Noord Korea! Wat een hypocriet gedoe is me dat allemaal. Wanneer komt de brave, blanke mens (lees: domme schapen) in opstand?

  2. Wat betreft, eender welk onderwerp, is de combinatie “Gemeentebesturen en korte termijn oplossing” een illusie. Behalve als het over belastingen innen en boetes binnenrijven gaat. Aan politiek doen i.f.v. “eigen postje eerst”, is daarbij belangrijker dan het welzijn van de burger. Meestal geldt de regel: “alle voorstellen van de oppositie moeten getorpedeerd worden”. Daarbij speelt het geen rol of dat voorstel nu goed of slecht is voor de gemeente. Dus gewoon politiek, as usual. Politieke spelletjes staan een efficiënte besluitvorming in de weg. En, inderdaad, wat moeten de mensen, die in een gemeente wonen, zonder gft-ophaling en die, om eender welke reden, niet kúnnen composteren, uitvreten met hun gft-afval ? Oh, ja ! Da’s bijzaak ! Het gaat vooral over “gedragsverandering”. Belangrijke, nieuwe, politieke trend. Politieke incompetentie moet worden recht gezet door een “gedragsverandering” van jan-met-de-pet.

  3. Politieke incompetentie moet worden recht gezet door een “gedragsverandering” van jan-met-de-pet. Subliem! Zo herkenbaar in het totalitaire N-VA/OVLD/CD&V- Vlaanderen. Onder het motto “Alleen met Jan Janbom (N-V) aan het stuur zullen we crashen”.

  4. Wees gerust, ze hebben hun snuffelaars-diepzeeduikers. Om de burger te kloten moet je tegen een stootje en geurtje kunnen. Het brengt hoe dan ook geld in de kassa. De burger zal composteren of betalen, tot hij er dood bij valt. Ook dit is Vlaanderen.

  5. Ik heb mijn eigen verbrandingsoven. Hout, papier, karton, keukenafval en zelfs plastic verpakkingen. Alles vreet ie op, hij brandt op +700C°, hij klaagt nooit dat het te lang duurt en laat ons eerlijk zijn, een halve vuilzak duurt minder dan een minuut om op te stoken ongeacht wat er in zit. Opgeruimd staat netjes. Niks mis mee, de natuur tiert welig rond mijn schouw, het bewijs dat Vlamingen zwak zijn in hun hoofd. No we can’t…

  6. Allesbranders, houtkachels, open haarden en cassettes krijgen, weldra, een zware CO2 taks. Ook voor brandhout. Opnieuw een verdoken vorm van belastingen, in naam van “de klimaatsverandering”. Denk er wel aan dat het verbranden van bvb. kunststof, behandeld en geverfd hout, je schoorsteen sneller naar de kloten zal helpen. Tenzij je een industriële schoorsteen hebt, schoorsteenveger bent of, om de zoveel jaar, afhankelijk van wat en hoeveel je verbrandt, een nieuwe binnenbekleding, of een nieuwe schoorsteen plaatst. Via de klimaatsverandering belasting, ben je, als gewone man, sowieso de pineut. Zorg ervoor dat je voldoende warmte via je schoorsteen afvoert, om zoveel mogelijk, condensatie van de verbrandingsgassen in de schoorsteen te vermijden. Het, dikwijls, zuur condensaat (van de verbrandingsgassen van o.a. plastiek, behandeld en geverfd hout) tast de schoorsteen aan. Ook inox is niet bestand tegen bvb. Chloriden. Voldoende warmte geven aan je schoorsteen, om die condensatie te vermijden, betekent minder warmte voor de leefruimte. Maar, ja. In tegenstelling tot wat de Groene randdebielen ons willen laten geloven: “Een kassei kan je niet stropen”. Profiteer ervan, zolang het nog kan. Al de smeerlapperij die cruiseschepen in de lucht spuien, daar spreken we niet over. Brengt veel geld op.

  7. Mensen op een appartement zijn de dupe. Deze overheid doet alles om de gewone burger op kosten te jagen. De maatregel zorgt er enkel voor dat het sluikstorten gaat toenemen. En etensresten langs van de weg droppen zorgt dan weer voor een toename van ratten. Toename van ratten is een toename van ziektes.

  8. “Tricolore Big Brother is watching you” in onze tricolore farce democrazy. Weeral een reden temeer om ons afval in het Brussels Gewest of in de hangmatten van Wallonistan te dumpen.

  9. Mensen die geen composthoop kunnen aanleggen zullen inderdaad de dupe zijn van die wetgeving. Ofwel zullen ze, zoals hier al wordt gesuggereerd, een en ander doorspoelen via het toilet. Of gewoon dumpen op straat. Zoals nu al gebeurt in sommige grootsteden. Door een bepaald soort mensen. Voor alle duidelijkheid ; ik heb wel een composthoop; feitelijk een mesthoop want ik woon op een hoeve. Maar wat met die mensen die een flat bewonen, of een appartement? Hoe onevenwichtig kunnen sommige politiekers redeneren ?

  10. “Voor een bepaald soort mensen” ? Erg hé wanneer politiek-correcte censuur wetten haaks staan op wat het EVRM toch waarborgt en wij toch “een bepaald soort mensen” niet mogen neutraal en objectief-correct benoemen wegens vermeende maar in feite imaginaire bijeen gefantaseerde …”haatspraak”(sic).

  11. Etensresten die reeds bereid werden (gekookte groenten en aardappelen, gebakken vlees, enz..) kunnen niet gecomposteerd worden en kunnen niet tot GFT gerekend worden. Door het verhittingsproces (koken of bakken) zijn de nodige enzymen voor de biologische afbraak immers gedeactiveerd. Gaan wij dan aparte zakken moeten kopen voor de etensresten?

Plaats een reactie

Delen