“Ik ben federaal ambtenaar en voor een onafhankelijk Vlaanderen, maar ik vraag me af wat er met mijn baan en met mijn opgebouwde pensioenrechten gebeurt.”
Een PAL-abonnee verstuurde deze vraag. De ruim 60.000 federale ambtenaren (Vlamingen, Walen en Brusselaars) zouden niet meer als ‘Belgisch’ ambtenaar aan de slag kunnen. Wat gebeurt er met deze mensen?
De vraag
Wat met federale ambtenaren na de splitsing?
Het antwoord
Een groot deel van hen zal als Vlaams ambtenaar aan de slag kunnen, al valt jobverlies niet uit te sluiten. Opgebouwde rechten blijven waarschijnlijk behouden.
Ambtenarij
De Vlaamse overheid telt een 30.000-tal personeelsleden. De federale overheid heeft ruim 60.000 voltijdsequivalenten (vte’s) in dienst. Aangezien de rechtse, Vlaams-nationalistische partijen aan de splitsing van België een efficiëntiewinst koppelen, zal niet al dit overheidspersoneel in dienst kunnen blijven.
De impact van een splitsing op de ambtenarij valt dus niet te onderschatten. Als België wordt opgesplitst, zouden er hoogstwaarschijnlijk nieuwe overheidsinstanties ontstaan. Federale Nederlandstalige ambtenaren kunnen dan ‘overgeplaatst’ worden naar deze nieuwe diensten. Bepaalde diensten zouden echter opgaan in bestaande Vlaamse diensten, waardoor een deel zeker hun baan verliest.
Het is waarschijnlijk dat de opgebouwde pensioenrechten behouden blijven. Wallonië en Vlaanderen zetten hun eigen pensioenstelsels om, waaraan voormalige federale ambtenaren hun opgebouwde rechten kunnen overdragen. De kans is groot dat er overgangsregelingen getroffen worden, om de overgang naar nieuwe stelsels te vergemakkelijken.
Dat zal ons tricolore worst wezen.
Het wordt eerder een groot probleem in franstalig België, zowel voor de federale als voor de andere. Na het wegvallen van de transfers en in de wetenschap dat er daar veel meer mensen werken voor (of liever ; worden betaald door) de overheid. Zonder te spreken van het aantal ziektedagen en het aantal doppers. Waarvan sommige al in de derde generatie.