Hoe goed is het goede doel? "GAIA heeft geen subsidies nodig"

Actie van GAIA tegen het gebruik van batterijkooien. Foto: Photonews

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “GAIA heeft geen subsidies nodig”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met de gekende ngo Global Action in the Interest of Animals, beter gekend als GAIA of Gaia.

GAIA (Global Action in the Interest of Animals vzw) is de invloedrijkste en bekendste dierenrechtenorganisatie in België. De ngo: “Wij vinden dat ook dieren respectvol moeten behandeld worden en recht hebben op een waardig bestaan. Wij pleiten voor een relatie tussen mens en dier die gekenmerkt wordt door menselijkheid en rechtvaardigheid.”

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “De ngo heeft uiteraard meerdere doelstellingen, maar wie naar de webstek surft, merkt dat onverdoofd slachten vandaag hoog op de agenda staat. Dat heeft te maken met de problematiek en politieke impasse in Brussel.”


Kerncijfers GAIA

(gebaseerd op jaarrekening 2022 NBB)

  • Inkomsten 2022: 602.400 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2022: 0 euro
  • Fondsenwerving 2022: niet gekend
  • Personeelsleden: 13,6 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 13.626.580 euro
  • Laatste jaarresultaat: verlies van 774.584 euro
  • Directeur: Ann De Greef
  • Score ngo: 6,5/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

Debels: “Het doel van GAIA is om giften in te zamelen om de organisatie van haar acties en campagnes mogelijk te maken en te ondersteunen. De vereniging ontvangt naar eigen schrijven geen subsidies en is dus 100 procent afhankelijk van giften. Bijna 80 procent van de uitgaven is bestemd voor de uitvoering van projecten, acties, evenementen en campagnes. De rest betreft de administratie- en organisatiekosten (huur van kantoorgebouw, aankoop kantoormateriaal van de vereniging).”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“De vzw is politiek neutraal, maar door pittige standpunten over bijvoorbeeld onverdoofd slachten, neemt de ngo uiteraard wel indirect politieke standpunten in.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

Debels: “Gaia is een Belgische organisatie. De beweging is toch beter gekend in Vlaanderen.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“Sinds 1992 komt GAIA op voor dierenbelangen en ijvert ze onafgebroken voor een steeds betere bescherming van levende wezens die pijn en angst kunnen voelen. Een overzicht van de belangrijkste resultaten sindsdien: een verbod op straatpaardenkoersen, een verbod op het houden van wilde dieren in circussen, een verbod op dwangvoederen voor de productie van foie gras, het Europees verbod op de import en verkoop van zeehondenproducten, een verbod op de verkoop van honden en katten op markten, het Vlaams en Waals verbod op onverdoofd slachten en een verbod op pelsdierkwekerijen voor bont in Vlaanderen.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“GAIA stapte onlangs naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe wet betreffende de regels voor de verkoop van dieren. De wet is volgens hen een grote stap achteruit voor zowel het dierenwelzijn en dient dus volgens de ngo nietig verklaard te worden.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

Debels: “De transparantie is iets beperkter dan bij de hier eerder besproken ngo’s in onze PAL-reeks. De verklaring is allicht dat Gaia geen overheidssubsidies krijgt en dus minder transparant moet zijn. Het laatste publieke jaarverslag met financiële gegevens dateert al van 2021. Elk jaar publiceren ze naar eigen schrijven wel een jaarverslag waarin de ngo dit ‘uitgebreid toelicht’ in het voor onze leden gereserveerde magazine. De transparantie is dus enkel voor de leden.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Een burger die wakker ligt van dierenrechten, kan moeilijk buiten Gaia om. De ngo heeft zeker ook al enkele successen behaald. De ngo krijgt geen subsidies. De transparantie kan wel iets beter: het laatste jaarverslag op de site dateert immers al van 2021. 6,5/10 dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

2 gedachten over “Hoe goed is het goede doel? “GAIA heeft geen subsidies nodig””

  1. Gaia is en blijft noodzakelijk in deze wrede oorlogszuchtige wereld. Maar eet en gegeten worden blijft wel een natuurlijk gegeven. Biefstuk en kip mag blijven maar met respect voor de dieren, geen onnodig lijden en geen krapuleuze handel in dieren en hun vlees.

Plaats een reactie

Delen