Hoe goed is het goede doel? "Transparantie van Handicap International is pluspunt, helaas enkel in het Frans"

Karine Lalieux. Foto: Photonews

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Transparantie van Handicap International is pluspunt, helaas enkel in het Frans”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Handicap International (HI) België.

Handicap International (HI) is een internationale niet-gouvernementele organisatie (ngo) die zich inzet voor mensen met een beperking en andere personen in een kwetsbare situatie. Ze zijn in ons land gekend door de ‘Blauwe Veter’. De laatste tijd waren ze vooral in het nieuws door de info van Jean-Pierre Delomier van HI over Gaza in de pers.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Het is de missie van HI om aan hun basisbehoeften tegemoet te komen, hun levensomstandigheden te verbeteren en respect te promoten voor hun waardigheid en hun fundamentele rechten. Internationaal zijn ze ook gekend als Humanity & Inclusion.”


Kerncijfers Handicap International België

  • Inkomsten 2022: 12.748.814 euro
  • Totale subsidies 2022: 6.590.277 euro
  • Fondsenwerving 2022: 3.779.329 euro (schenkingen)
  • Personeelsleden: 16,3 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 1.016.150 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 0 euro (zoals in 2021 overigens)
  • Directeur: Erwin Telemans
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Volgens HI gaat 85 procent van de inkomsten naar de projecten. Dat is volgens de ngo een gemiddelde sinds 2017.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

Debels: “Handicap International werd opgericht in 1982 door twee Franse artsen die aan het werk waren in vluchtelingenkampen in Cambodja. Er is dus altijd wel een politiek aspect. Denk maar aan de acties van prinses Diana rond landmijnen. Dat was ook politiek erg gevoelig.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“Na de oprichting in Frankrijk in 1982 kwamen er nog zeven afdelingen bij: België, Zwitserland, Luxemburg, Groot-Brittannië, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten. De Belgische afdeling van Handicap International werd opgericht in 1986. Er is dus een impliciete voorkeur voor de Belgische structuur. De jaarrekeningen worden ook enkel in het Frans bij de balanscentrale neergelegd. Een werkpunt.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

Thierry Debels: “In dit geval gaat het om een proces van jaren. Meer dan 40 jaar na de eerste Amerikaanse bombardementen tijdens de Vietnamoorlog blijft Laos volgens Handicap International nog steeds het meest ‘verontreinigde’ land wat betreft clusterbommen. In een kwart van de Laotiaanse dorpen dreigen inwoners elke dag opnieuw slachtoffer te worden van explosieve oorlogsresten. Al 40 jaar voert Handicap International ontmijningsactiviteiten uit in Laos. In totaal werden al meer dan 43.000 explosieven door haar teams vernietigd. De organisatie doet ook aan bewustmakingswerk over het gevaar van explosieve wapens en biedt hulp aan de slachtoffers ervan.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

Debels: “HI is zeer transparant over de tegenslagen en mislukkingen. Op de website vind je immers per land de evaluaties onder het kopje ‘Internationale transparantie’. In die evaluaties kun je uiteraard lezen dat projecten ook al eens mislukken of toch niet de gewenste resultaten halen. Dat is steevast de realiteit, maar het is moedig en eerlijk dat een ngo die documenten – doorgaans wel in het Frans of Engels – op de site zet. Een voorbeeld voor andere ngo’s dus.” 

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“In de laatste jaarrekening viel me op dat de overgedragen winst (winst uit het verleden dus) in 2022 exact even hoog was als in 2021: precies 1.016.150 euro. Voor boekhouders en revisoren is dat een zogeheten rode vlag (red flag). De kans dat dit gebeurt, is immers klein. Het is niet uitgesloten, maar het is toch merkwaardig. De verklaring is dat er in 2021 en 2022 telkens exact nul euro winst werd gemaakt. Ook merkwaardig.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Lezers weten ondertussen dat ik veel belang hecht aan transparantie bij een ngo. De vaststelling dat HI die transparantie hoog in het vaandel draagt, is zeker een pluspunt. Een 7 op 10 dus initieel. De boekhouding vind ik wel merkwaardig, vooral die 0 euro winst in 2021 en 2022. Ook de verwaarlozing van het Nederlands in de documenten is een minpunt. Een puntje minder hiervoor in totaal dus. Slotsom: nog een behoorlijke 6/10.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

2 gedachten over “Hoe goed is het goede doel? “Transparantie van Handicap International is pluspunt, helaas enkel in het Frans””

Plaats een reactie

Delen