Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Trias.
Trias vzw is een Vlaamse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking die werkt in 12 landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Trias vzw steunt ondernemende mensen in het zuiden via partnerorganisaties. Trias is erkend als een van de agri-agency’s en is lid van het AgriCord-netwerk, 11.11.11 en Coprogram.
Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?
Thierry Debels: “De bestaanszekerheid van kleinschalige ondernemers en familiale landbouwers verhogen, evenals de actieve deelname in processen van lokale economische ontwikkeling stimuleren en dit op een duurzame manier.”
Kerncijfers Trias
- Inkomsten 2022: 12.954.348 euro (bedrijfsopbrengsten)
- Totale subsidies 2022: 12.087.620 euro
- Fondsenwerving 2022: 624.265 euro (schenkingen)
- Personeelsleden: 33,2 VTE
- Eigen vermogen eind 2022: 1.164.000 euro
- Laatste jaarresultaat: verlies van 197.105 euro
- Directeur: Jens Depelchin (regiodirecteur Trias België)
- Score ngo: 6/10
Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?
“86 procent van de inkomsten vloeit volgens Trias rechtstreeks naar de projecten. De overige 14 procent van de inkomsten gaan dus niet naar de projecten, maar zijn volgens Trias even belangrijk om de doelen te bereiken.”
Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?
“De wortels van Trias liggen in het Vlaanderen van de jaren 50. De eerste vrijwilligers van de Boerenjeugdbond – de voorloper van KLJ – gaan dan naar Congo en Rwanda om er landbouwprojecten te ondersteunen.”
Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?
“Trias is een fusie van Ieder voor Allen, ACT en Form. De zelfstandigenorganisatie NCMV – de voorloper van UNIZO – startte Form in 1990 op, dat kleine ondernemers opleidt in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Het wijst dus op een Vlaamse ngo.”
Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?
“Er zijn er uiteraard meerdere, maar in april 2023 zamelden 95 lopers 8.000 euro in tijdens de Antwerp 10 Miles. Die opbrengst ging naar jongeren in het Amazonewoud om klimaatopleidingen te volgen. Zo leerden ze duurzaam produceren in de koffie- of cacaosector. Ze kregen ook trainingen over klimaatverandering. Door zich te verenigen staan jongeren in de Amazone sterker om op te komen voor hun toekomst en die van het woud.”
Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?
Debels: “De vzw heeft in 2022 wel 132.499,10 euro kosten moeten boeken bij een complexe boekhoudkundige operatie inzake zogeheten ‘intracompany kaarten’. De volledige uitleg staat in de jaarrekening. In eenvoudige bewoordingen uitgelegd waren er vroeger boekhoudkundige verschillen tussen het hoofdkantoor en de landenkantoren en die werden weggewerkt.”
Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?
“De ngo spreekt in het jaarverslag van grote wisselkoersverliezen. In 2022 gaat het toch om 129.000 euro. Om dat bedrag op te halen, moet je toch heel wat donateurs aanspreken. Dat is zeker een werkpunt.”
Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?
Thierry Debels: “In tegenstelling tot Memisa, waar de transparantie me aangenaam verrast heeft, is Trias vrij gesloten. We zitten bij Trias ook met de typische ketting aangezien deze ngo werkt met regionale kantoren en landenkantoren. Die grote wisselkoersverschillen zullen ook aangepakt moeten worden. Niet meer dan een 6 op 10 dus. ”
Ik ben een gelukzak want ik ben mijn eigen Goed Doel, ik moet dus enkel aan mijzelf schenken, van mijn zichtrekening naar mijn spaar boekje, “vestzak-broekzak” operatie. Ik beklaag de sukkelaars die zich bij de neus en de kl…laten vattten voor andermans’ Goed Doel,
zij doen maar, Alles om de “Barmhartigheidsindustrie” te verrijken, want een rendabele “Industrie”, die lichtgelovigen melkt, dat is het !