Debat over België: Waar ligt u van wakker?

Aan welke communautaire problemen denkt u? Foto: Shutterstock

Uitgelicht

Debat over België: Wat zeggen de partijprogramma’s?

PAL

Hoe kijken de Vlaamse partijen naar de toekomst van het land? Willen ze meer België, of willen ze de deelstaten net meer macht geven? En als er een staatshervorming zou komen, op welke manier moet die dan uitgevoerd worden? U leest het allemaal hieronder.


Beantwoorde vragen


Stel hier uw vraag

Een onafhankelijk Vlaanderen: voor sommigen een droom, voor anderen een nachtmerrie. Bij heel wat mensen zullen er alleszins praktische vragen naar voren komen.

“Ik ben federaal ambtenaar: wat zou er met mij gebeuren als België gesplitst wordt?” “Wat zou er met de Nationale Bank gebeuren?” “Wat met het nationale basketbalteam?” Sommige vragen zijn simpel te beantwoorden, andere vragen zijn ingewikkelder. PAL heeft de ambitie om elke vraag die iets te maken heeft met de Belgische staatsstructuur, duidelijk te beantwoorden.

Stel uw vragen dus hieronder en ontdek hieronder en op de pagina ‘Debat over België’ de antwoorden.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Debat

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “Debat over België: Wat zeggen de partijprogramma’s?”

  1. De kwadratuur van de cirkel
    De nuchtere oplossing voor Vlaanderen is zich manifesteren als onafhankelijke republiek in de Europese Unie, maar weinigen zijn nuchter in deze. Ten hoogste 25 % van de Vlamingen, hetzij 13 % van alle Belgen (en dan ben ik nog optimistisch), gaat resoluut voor deze tabula rasa. De anderen houden om duizend en een redenen van onze koning en van zijn koninkrijk en aanvaarden in het beste geval enkele summiere wetswijzigingen of zouden zelfs de klok willen terugdraaien. De Europese machthebbers van hun kant griezelen en steken al hun stekels uit bij de idee dat een van hun leden ten prooi zou vallen aan een tweespalt.
    Na lezing van de eerste regels van hun partijbijbel en bij het aantreden van Bart De Wever klonk de N-VA revolutionair genoeg, maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Je zou immers verwachten dat hij onverkort voor Vlaamse onafhankelijkheid gaat, maar dat is voltooid verleden tijd. Het VB daarentegen gaat onvervaard verder op de weg van de algehele republikeinse zelfstandigheid, maar als zij op die weg willen vorderen, zullen ze de pil moeten verzachten en in eerste instantie moeten ijveren voor meer hervormingen, die de naam van confederalisme dragen of zelfs minder dan dat, want de enige democratische weg naar onafhankelijkheid is van geleidelijke aard. Die haal je niet met stoere verklaringen en met het rollen der spierballen. Ik denk derhalve dat de N-VA een rationeler weg bewandelt al is hij zoveel langer en toch ook onzeker. Dit geeft alleszins meer tijd om alles voor te bereiden. Immers, de implementatie van een Vlaamse onafhankelijkheid is gigantisch. Zo zijn er de monetaire kwesties, het leger en de militaire verplichtingen, de erkenning op Europees en wereldniveau, de verdeling der kunstschatten, de buitenlandse handel, de internationale contracten, de diplomatieke vertegenwoordiging bij ons en in de wereld, wat met de Brusselaars en de Brusselse musea en de koning die daar woont, etcetera, enzovoort en zoverder. De lijst is eindeloos. En wat met de (onwillige) Franstaligen met wie moet onderhandeld worden omtrent van alles en nog wat? Hocus pocus functioneert hier niet.
    Bijeengevoegd halen N-VA en VB geen 50% van de Vlaamse stemmen, ook al scoren ze samen bij de volgende verkiezingen dit jaar beter dan ooit te voren. De peilingen geven 26 % voor het VB en 20 % voor de N-VA. Het is en blijft 26 % voor de ene en 20 % voor de andere. En dat is een lamentabel zwaktebod, want samen 46 % heeft slechts waarde op papier. Niet in de Wetstraat. Maar laten we desalniettemin optimisme betrachten, want uit alle vorige verkiezingen is gebleken dat beide flamingantische partijen bij de peilingen zowat 3 % onderschat werden. (Bij het VB was dat ooit zelfs ± 10 %.) Dat zou samengevoegd een meerderheid van zowat 52 % opleveren. Tenminste als het ruziemaken ophoudt en het gezond verstand zou willen zegevieren. En dan wat? Gelooft iemand dat de Franstalige partijen en hun kiezers voor een dergelijk machtsvertoon zouden zwichten? Jamais! Het VB wordt buiten spel gezet in de eerste plaats omdat een Vlaamse oersterke meerderheid uitgesloten moet worden. Het vermeende fascisme is de schaamlap er bovenop.
    Er zal derhalve voor dit land ook dan met een Vlaamse minderheid een regering gevormd worden, d.w.z. een Vivaldi 2, wat inderdaad een drama zou betekenen, een terugval van staatshervormingen, een volledig faillissement van het land en meteen een dodelijke aderlating voor ons allen. Om nog maar te zwijgen over het ondemocratische gehalte. De Franstalige kant kan bewijzen, ook vandaag, dat onbetwistbaar een democratische meerderheid vertegenwoordigd is in de regering. Rekenkundig helemaal juist, maar wie federalistisch denkt gelooft er geen fluit van. België kan alleen bestuurd worden met een minderheid hetzij aan Nederlandstalige, hetzij aan Franstalige kant. Een unitarist bekommert zich daar niet om. Maar aangezien de grootste politieke partij van het land ambtshalve uitgesloten wordt van elke regeringsdeelname, zijn wij Vlamingen altijd de klos, hoe anti-VB de meesten ook mogen zijn. Trouwens, hoe kan de N-VA federaal een regeringsdeelname overwegen als ze er niet één Vlaamse medestander heeft inzake staatshervorming? Ten aanzien van welke staatshervorming dan ook is de toestand dus hopeloos.
    Wie vindt het ei van Columbus om uit deze patstelling te geraken? Want zelfs al wordt de N-VA gedoogd in de volgende regering en zelfs al is er enig begrip bij de andere Vlaamse partijen, wat al onwaarschijnlijk is, hoe verkopen zij welke hervorming dan ook aan de halsstarrige PS en de verwoed belgicistische MR? Met het ei van Columbus of dat van Bart De Wever? Want wordt hij niet aangekondigd als Eerste Minister van de volgende federale regering? Wie weet zijn de wonderen nog niet uit de wereld, wonderen die de logica tarten.
    Maar vooral: Voor wanneer enig respect tussen N-VA en VB en bereidheid tot samenwerking? Want dat is de enige manier om misschien, heel misschien iets te bereiken. Ik ben geen politicus, heb geen partijkaart op zak en ben bovendien stokoud. En dan word je dromerig en geloof je misschien weer in Sinterklaas.
    Roger Bryssinck

    • Waar liggen de ambities van Bart De Wever en N-VA? Juist in de Wetstraat en de Vlaamse regering. Een couplé dus. De bevoorrechte partner om dit doel te bereiken: OVLD. Het voorstel van Bart De Wever aan OVLD is heel simpel: We doen samen verder in de Vlaamse regering indien OVLD haar deelname in de federale regering koppelt met deelname van N-VA. N-VA viseert prioritair deelname aan beide bestuursniveaus. Eens de verkiezingen voorbij is de rol en invloed van de kiezer uitgespeeld. Of de OVLD zal zwichten voor de chantage van Bart De Wever blijft voorlopig koffiedik kijken. In de Wallonië staat de deur op een kier, op voorwaarde dat in onderhavig geval N-VA niet met lege handen komt en geen coalities sluit met het VB. De Vlaamse belastingbetaler zou eens de dupe kunnen worden van dergelijke koehandel. Randinfo : Begin jaren dertig van vorige eeuw, won F.D. Roosevelt, naar verluidt, de presidentsverkiezingen, dank zij steun van de maffia (bron: Le syndicat du crime/Jean-Michel Charlier en Jean Marcilly). Waar halen de Belgische partijen hun boter?

      • Volgens de resultaten van de laatste peiling zullen er geen 3 maar 4 partijen nodig zijn om een Vlaamse Regering te vormen.
        Vermoedelijk NVA + CD&V + OVLD + Vooruit.
        Ik denk dat BDW eerst een Federale Regering wil vormen om te vermijden dat zijn partners in de Vlaamse Regering een Federale Regering gaan vormen zonder NVA en zonder Vlaamse meerderheid (zie Vivaldi). Dus nu Vivaldi 2 maar met NVA.

    • Je moet je toch goed realiseren dat er op federaal niveau nooit iets zal bewegen omdat de Franstaligen sowieso alles blokkeren vermits gelijk wat -en vooral de transfers-alleen maar in hun nadeel kan aangepast worden.
      Pas als N-VA samen met het VB minstens 65 zetels halen(wat gezien wordt als een comfortabele meerderheid)kunnen ze samengaan en eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen.En vervolgens gaan onderhandelen met de Franstaligen.Dat is de enige mogelijke weg om iets ten gronde te veranderen.

      • Als VB + NVA een Vlaamse meerderheidsregering vormen en eenzijdig een Vlaamse Onafhankelijke Staat uitroepen vrees ik dat alle Franstalige partijen zich daar geen zier zullen van aantrekken en dat alles geblokkeerd zit. Hoe het dan verder moet is voor mij een raadsel. De reactie van de andere EU landen
        zullen ook niet positief zijn. Wat met de Staatsschuld? Er zal enkel chaos heersen. Eerst Confederalisme en zo geleidelijk naar ‘ieder zijn eigen pot koken met’ eigen centen.

    • NVA is noodzakelijk om eender welke Vlaamse Regering te vormen en PS zal ook wel noodzakelijk zijn om een Waalse Regering te vormen. Zou men dan geen Federale Regering kunnen vormen met de partijen die de twee voornoemde Regeringen vormen?

      • De Vlaming wikt en de Franstaligen beschikken. Dat is toch zo sinds 1831 of niet soms? In de hypothese dat Vlaanderen zou secessie plegen, wat ik niet geloof, dan blijft België gewoon bestaan met Brussel, Wallonië en Duits België (Oostkantons). Vlaanderen solo met Bart De Wever. Een nationale ramp. Vraag het maar aan de boeren.

    • Met Magnette de confederale weg van de NVA naar onafhankelijkheid bewandelen, is zelfs op lange termijn (bijna) onmogelijk.
      Wie weinig vraagt, krijgt meestal weinig of niks. Volgens mij is radikaler zijn de enige oplossing.
      NVA en Vlaams Belang moeten samen dringend alle mogelijke, ook radikale middelen gebruiken om onafhankelijkheid te bereiken.Of willen ze wachten tot ook Vlaanderen failliet is ??
      P.s. : Als elke bewuste Vlaming één andere bewust maakt, hebben we heel vlug de meerderheid.

Plaats een reactie

Delen