Het is 27 november 1944. De stad Antwerpen is nog maar enkele maanden bevrijd van de Duitse troepen, toch is de oorlog nog niet voorbij voor de vele bewoners van de stad. Gedurende een periode van zo’n vijf maanden wordt de stad beschoten met Duitse raketten. De haven van Antwerpen was van groot strategisch belang voor de geallieerden. De Duitsers probeerden dan ook om doelwitten in de stad en de haven te raken om de bevoorradingslijnen te verstoren.
Op deze dag valt er een V2-raket op het drukke kruispunt van De Keyserlei met de Frankrijklei en de Teniersplaats. 128 burgers en 29 soldaten stierven bij de ontploffing. 260 mensen raakten gewond. Deze aanval was een van de dodelijkste in Antwerpen sinds het begin van de Duitse raketaanvallen op de stad. De raket werd afgeschoten vanuit het nog bezette Nederland. Er heerst veel angst bij de bevolking, toch wordt er niet over de aanvallen bericht in de kranten uit vrees voor spionage.
Alleen al in de maand november 1944 waren er in Antwerpen 114 inslagen van V-bommen, daarbij vielen ongeveer 618 doden. Gemiddeld is dat drie inslagen per dag, met zo’n twintig doden als gevolg. Voor de Antwerpenaren was de kans dus groot dat vrienden of familie betrokken raakten bij het oorlogsgeweld. Op 28 maart 1945 valt in Ekeren de laatste V-bom. In die maand vielen er nog zo’n 200 dodelijke slachtoffers.
Meer ‘dag op dag’