Uncategorized

Bevolkingsgroei in China vertraagt

Wannes Neukermans

De Chinese bevolkingsgroei is de voorbije 10 jaar toegenomen met 5,38 procent, op een bevolking van in totaal 1,4 miljard inwoners. Dat deelt de statistische dienst in Peking mee na de laatste volkstelling. De groei van de bevolking in China is daarmee vertraagd, door een verouderde bevolking met minder nood aan een groot aantal kinderen.

Dit was de eerste volkstelling in China in tien jaar, en de zevende sinds 1953. De volkstelling ging door in november en december 2020. Ongeveer 7 miljoen medewerkers gingen voor de volkstelling van deur tot deur of voerden interviews uit via telefoon of online.

De statistische dienst betwistte het gerucht dat de bevolking het vorige jaar gekrompen is. Toch verwachten experts volgens staatsmedia ten laatste dit of volgend jaar een daling. Onafhankelijke experts uitten ook hun twijfels over de officiële cijfers, die te hoog zouden zijn.

Bevolkingsgraad daalt ondanks afschaffen eenkindpolitiek

China verwachtte vooralsnog dat de bevolking zou stijgen tot 2027. Op dat moment zou India ook het meest bevolkte land ter wereld worden. Op dat moment zou de Chinese bevolking krimpen, om in 2050 op 1,32 miljard inwoners uit te komen.

Sinds 2017 neemt de bevolkingsgraad in China af, hoewel een jaar eerder de eenkindpolitiek afgeschaft werd. Sindsdien is het toegelaten om meer dan één kind te krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Bevolkingsgroei in China vertraagt”

  1. China doet elke 10 jaar een volkstelling. De vorige was in 2010. Bij die volkstellingen worden ook buitenlanders met een verblijfsvergunning (zoals ik) meegeteld.
    In 2017 is de éénkindpolitiek, die enkel van toepassing was voor de (92%) Han Chinezen) inderdaad afgeschaft. Alle andere etnische groepen hebben nooit onderworpen geweest aan de éénkindpolitiek. (de Hui- en Xinjiang moslims, de Mongolen, de Zhuang, Yao, Yi, Dong, Miao, Hani, Dai, Tibetanen, Kazakken, Russen, Koreanen, …)
    Vanaf 2010 waren er voor de Han Chinezen al zoveel wettelijke uitzonderingen op de éénkindpolitiek dat die de facto voor minder dan de helft van toepassing was. En er werd juridisch vaak een oogje dichtgeknepen voor wie toch twee of meer kinderen had.

    Ik verwacht geen belangrijke problemen voor de Chinese maatschappij of economie vanwege de daling van de bevolkingstoename.
    Het aantal buitenlanders met verblijfsvergunning in China is sinds 2010 met 42% toegenomen.

Plaats een reactie

Delen