Foto Photonews: © Didier Lebrun/Photo News - 10904953-064

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert

Uncategorized

Discussie binnen regering over coronapremie

Wannes Neukermans

Het loonakkoord is nog maar net goedgekeurd, maar binnen de regering is er al discussie tussen de liberalen en de socialisten. Zij verschillen van mening over het niveau waarop die premie moet onderhandeld worden: per bedrijf of per sector.

Georges-Louis Bouchez en Egbert Lachaert, de voorzitters van de liberale partijen, waren vanochtend tevreden over het loonakkoord dat de regering vannacht kon sluiten. Lachaert gaf via Twitter duiding over de premie die kan oplopen tot 500 euro. De woordvoerder van Bouchez verduidelijkt aan De Standaard dat dit volgens de MR impliceert dat de onderhandelingen over die premie ook op bedrijfsniveau dienen te gebeuren. Ook CD&V leest het akkoord volgens De Standaard op die manier.

Vooruit en de PS interpreteren dit akkoord echter anders. “Op mijn voorstel heeft de regering afgesproken een coronapremie van 500 euro toe te kennen aan werknemers, te negotiëren per bedrijf of per sector”, aldus minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Vooruit vindt het zelfs de logica zelve dat er eerst op sectorniveau bekeken wordt onder welke voorwaarden een premie mogelijk is. Bedrijven die niet onder die voorwaarden vallen kunnen dan zelf een premie toekennen. Premier De Croo en minister Dermagne zullen tijdens de plenaire zitting van de Kamer tekst en uitleg moeten geven over het loonakkoord.

Wettelijk op beide niveaus mogelijk

Intussen maakten de socialisten ook enkele concrete afspraken bekend. Zo zou over de coronapremie het volgende geschreven zijn: “Deze eventuele verhoging moet gebeuren aan de hand van de premie zoals bedoeld in artikel 19 quinquies van het KB van 28 november 1969, voortaan “coronapremie” genoemd.” Dat artikel in het KB verwijst naar de creatie van een consumptiecheque. Dat artikel vermeldt ook: “De toekenning van de consumptiecheques moet vervat zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst op sectorieel vlak of op ondernemingsvlak.”

Volgens die tekst is het dus zowel mogelijk om onderhandelingen te organiseren op sectorniveau, als per bedrijf. Als er geen vakbonden in het bedrijf zijn, mag een werkgever zelfs overgaan tot individuele onderhandelingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Discussie binnen regering over coronapremie”

  1. Toch een hoop vragen over deze premie. Zoals ik het begrijp kan die enkel worden toegekend aan werknemers wier bedrijf winst gemaakt heeft. Wat dan met de werknemers die zich uit de naad hebben gewerkt voor hun bedrijf dat geen of nauwelijks winst heeft gemaakt? Waarom moet dit onder vorm van een consumptiecheck? Wordt dit niet beter als loon gestort desnoods onder een bepaalde code, die geen extra belastingen genereert? Een aantal mensen zal zeker behoefte hebben om levensmiddelen te kopen in plaats van een minder nuttige aankoop. Zou het niet geraadzamer of eerlijker zijn zijn voor alle werknemers een belastingvermindering te voorzien waarvoor de overheid de nodige besparing dient te zoeken voor financiering? Ik denk bijvoorbeeld aan vermindering van subsidies die blijkbaar nogal kwistig worden rondgestrooid.

Plaats een reactie

Delen