Foto illustratief. Bron: Shutterstock.

Foto illustratief. Bron: Shutterstock.

Uncategorized

Na afluisterschandaal bij lokale politie: korpschef op non-actief in afwachting onderzoek

Niels Geerinck

De korpschef van de lokale politiezone Erpe-Mere/Lede werd voorlopig op non-actief gezet. Dat meldt de burgemeester en hoofd van de politieraad Hugo De Waele (CD&V). De schorsing komt er nadat aan het licht kwam dat het korps geheime gesprekken tussen advocaten en hun cliënten afluisterde.

Het parket startte het onderzoek vorige maand. De korpschef Luk Lacaeyse ontkende al dat zijn agenten de afluisterpraktijken uitvoerden. Volgens hem berust alles op slecht afgestelde camera’s in het gebouw. “Toen we in ons nieuw gebouw introkken, waren de instellingen voor het cameranetwerk nog niet precies afgesteld. Zo werden er inderdaad automatisch opnames gemaakt in de vertrouwelijke lokalen, terwijl dat normaal enkel gebeurt op vraag van de advocaat. Nu gebeurde dat dus automatisch. We hebben op vraag van het controleorgaan meteen de nodige aanpassingen gedaan zodat dit niet meer kan voorvallen”, aldus de korpschef.

Meteen op non-actief

Toch werd de korpschef meteen op non-actief gezet. Volgens burgemeester De Waele gebeurde dit om de sereniteit in het onderzoek te bewaren. “‘Het politiecollege van de politiezone moet zich aan haar discretieplicht houden en dat zullen we doen. Het gaat om een voorlopige schorsing, enkel om de sereniteit in het onderzoek te bewaren”, zo reageert hij. “In afwachting van het onderzoek wil ik ook benadrukken dat de Lacaeyse onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen”, zo beklemtoont de burgemeester. Het onderzoek loopt ondertussen verder.

Afluisterschandaal

Het schandaal kwam aan het licht nadat een advocaat argwaan kreeg tijdens een ondervraging. In de ondervraging legde politie informatie voor die enkel afkomstig kon zijn uit het geheim overleg dat de advocaat zojuist met diens cliënt had in het overleglokaal. Het politiekorps weigerde om de beelden vrij te geven. Daarop diende zowel de advocaat als zijn cliënt een klacht in tegen het korps.

De klacht werd ter harte genomen en het Controleorgaan op politionele informatie (COC) startte het onderzoek in februari. Bij een controle ter plaatse bleek dat de argwaan van de advocaat terecht was. Er werden permanent beelden en geluid opgenomen van het verhoorlokaal door de lokale politie. Dat het korps dit zomaar op eigen houtje deed noemde het COC ‘volledig onwettelijk’. “Het kunnen beluisteren van een vertrouwelijk overleg tussen advocaat en cliënt, laat staan de opname en opslag ervan, is volstrekt onaanvaardbaar. Dat op zich is al een strafrechtelijke inbreuk”, zo staat te lezen in het rapport van het controleorgaan.

Volgens het orgaan is het hebben van een camera in een lokaal waar erg vertrouwelijke informatie wordt besproken, op zich al een overtreding van het EVRM. Het filmen van het gesprek zou verhinderen dat er in alle vertrouwelijkheid gesproken kan worden. Filmen dient enkel toegestaan te worden wanneer de advocaat dat vraag, bijvoorbeeld uit vrees voor diens eigen veiligheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen