Matthias Diependaele (Photonews)

Matthias Diependaele (Photonews)

Uncategorized

Minister Diependaele verlicht druk archeologische opgravingen

Van de redactie

De Vlaamse regering maakt 4 miljoen euro vrij voor de versnelde uitbreiding van de kaart met gebieden waar geen archeologie te verwachten valt (GGA). Dat heeft Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele bekendgemaakt. Door de versnelde uitbreiding zullen meer bouwprojecten vrijgesteld worden van een archeologisch vooronderzoek, waardoor mogelijke vertragingen en kosten kunnen vermeden worden.

Momenteel krijgt 4,7 procent van alle bouwheren en ontwikkelaars bij bouwwerken te maken met archeologie. In die gevallen moet de aanvrager bij zijn omgevingsvergunning ook een archeologienota toevoegen en is er vooraf ook een archeologisch vooronderzoek nodig. 

Op voorstel van minister van Wonen Matthias Diependaele maakt de Vlaamse regering nu geld vrij om de GGA-kaart, de kaart met gebieden waar geen archeologisch erfgoed te verwachten valt, uit te breiden. “Wanneer we de gebieden uitbreiden waarvoor geen archeologietraject nodig is, zullen er minder omgevingsvergunningen geconfronteerd worden met een archeologienota. Dit zal leiden tot een significante vermindering van de bouwkosten in die zones”, zegt minister Diependaele.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Minister Diependaele verlicht druk archeologische opgravingen”

  1. Dit is dus waar ons beleid mee bezig is: 50% van hen veroorzaakt uit verveling of om in beeld te geraken, wat problemen en de andere 50% probeert die veroorzaakte problemen op te lossen. Resultaat: na 25 jaar sta je waar je 25 jaar eerder stond.
    Logisch dat dit land onbetaalbaar, onbestuurbaar en in latente stilstand verkeert. Hallucinant. Maar we moeten content zijn dat corona voorbij is en dat er hier (nog) geen raketten rondvliegen. Aldus dat ‘beleid’.

Plaats een reactie

Delen