Matthias Diependaele (foto: Belga)

Uncategorized

189 sociale huurders hebben zelf woning in buitenland

Wannes Neukermans

Uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) blijkt dat er in ongeveer een jaar tijd 189 sociale huurders betrapt zijn die zelf een huis of grond hebben in het buitenland. Sinds vorig jaar zijn enkele onderzoeksbureaus actief op zoek naar dit soort fraudeurs, in opdracht van de Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen.

Wie een huis of grond bezit in het buitenland, mag in Vlaanderen geen sociale woning huren. Wie dat toch doet en betrapt wordt, moet zijn woning verlaten. Daarnaast moeten dit soort fraudeurs hun sociale kortingen ook terugbetalen.

Vlaamse sociale verhuurders hebben het sinds vorig jaar makkelijker om fraude te op te sporen. Als er ernstige vermoedens zijn, kunnen ze gespecialiseerde private onderzoeksbureaus inschakelen. Zij zoeken dan uit of de huurders effectief een eigendom in het buitenland hebben.

“Niemand kan aanvaarden dat iemand die (meerdere) huizen of percelen bezit, toch nog aanspraak kan maken op een sociale woning”, reageert Diependaele. Hij meent ook dat zulke onderzoeken afschrikkend kunnen werken. “Zo zijn mensen met een eigendom nu minder snel geneigd om zich kandidaat te stellen voor een sociale huurwoning.”

Vooral Italië en Turkije

Intussen maakten al 30 sociale huisvestingsmaatschappijen gebruik van die mogelijkheid. Nieuwe cijfers van Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) tonen dat die private onderzoeksbureaus in totaal 421 onderzoeken hebben laten uitvoeren, in 18 verschillende landen. Zij betrapten in totaal 189 sociale huurders die een grond of huis bezaten in het buitenland. 45 procent van de onderzoeken leverden dus bewijzen van fraude op.

Limburg spant de kroon, met 263 onderzoeken waarvan 131 met effectief vastgestelde fraude. Daarnaast lijkt de fraude in Oost-Vlaanderen ook enorm aanwezig. De meeste gevallen worden in Italië en Turkije ontdekt.

Op De Ochtend op Radio 1 reageerde Myriam Indenkleef, de voorzitter van Nieuw Dak, een sociale huisvestingsmaatschappij in Genk. Nieuw dak was één van de 30 huisvestingsmaatschappijen die onderzoeken lieten uitvoeren. “We hebben 37 onderzoeken uitgevoerd, dat is 1 procent van onze huurders onderzocht. Een twintigtal van die onderzoeken werd positief bevonden, dus dat wil zeggen dat het gaat over een halve procent van onze huurders die eigendom hebben in het buitenland”, aldus Indenkleef.

Een vreemde, maar vooral erg optimistische redenering, vindt ook Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) op Twitter. Hij vermoedt dat het niet over 0,5 procent, maar over 50 procent van de gevallen gaat. Vermoedelijk zal het niet over 50 procent gaan, maar het is waarschijnlijk dat er meer dan een halve procent van de sociale huurders over een eigendom in het buitenland beschikt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “189 sociale huurders hebben zelf woning in buitenland”

  1. Wat gebeurt er met diegenen die hun gronden en/of huizen (tijdelijk)schenken aan kinderen/familie?Oligarch Abramovish schonk zijn yacht toch ook tijdelijk aan een bevriend persoon en ontsnapte hierdoor aan een inbeslagname.

  2. Bij moslims moet men rekening houden met het lening systeem dat onderworpen is aan de islam-wetten. Dat betekent onder meer dat een moslim pas eigenaar wordt van een woning wanneer die volledig is afbetaald, en tot dan juridisch eigendom blijft van de leningverstrekker. Wellicht zitten nagenoeg alle Magrebmoslims- would be eigenaars in een dergelijke situatie, en kunnen bijgevolg ontsnappen aan de omschrijving : eigenaar van een buitenlandse woning. Het is voor ons, westerlingen een moeilijk ontwarbare toestand, maar bij het focussen erop zou een en ander waarschijnlijk gans andere cijfers aantonen. Turken daarentegen zouden zich minder houden aan deze tradities. Italianen alleszins.

Plaats een reactie

Delen