Foto: Shutterstock

Uncategorized

Dagelijks raken dertien kinderen gewond bij ongeval op weg naar of van school

Belga Press Agency

In België raken elke schooldag gemiddeld dertien kinderen gewond bij een verkeersongeval dat zich op weg naar school of op de terugweg naar huis voordoet. Dat blijkt uit een analyse van het verkeersveiligheidsinstituut Vias. Het risico op een ongeval is het grootst bij zestienjarige jongens.

Vias Institute baseert zich op de gegevens van 2017 tot 2021. In die periode zijn jaarlijks gemiddeld 2.250 kinderen gewond geraakt bij een ongeval naar of van school, of gemiddeld dertien per schooldag.

Zestienjarige jongens

Bij de zestienjarige jongens is het risico op een ongeval het grootst. In die categorie worden 299 slachtoffers per 100.000 inwoners vastgesteld. Dat is twee keer hoger dan bij de veertienjarigen en zelfs vier keer hoger dan bij tienjarigen. Op zestien jaar beginnen jongeren zich immers vaak te verplaatsen met andere vervoersmiddelen, zoals de bromfiets. Jongeren nemen door de puberteit ook vaker risicovol gedrag aan.

In het algemeen zijn jongens ook vaker bij ongevallen betrokken dan meisjes. Zo is het risico voor een zestienjarige jongen 50 procent hoger dan dat voor een zestienjarig meisje.

Daarnaast blijkt uit de gegevens ook dat het risico op een letselongeval bij twaalfjarigen plots 66 procent hoger ligt dan bij elfjarigen. Twaalf jaar is namelijk de leeftijd waarop heel wat kinderen zelfstandig naar school beginnen gaan.

Voorzorgsmaatregelen

Voorts merkt Vias Institute op dat het aantal ongevallen op de terugweg naar huis 38 procent hoger ligt dan op de heenreis. Woensdagmiddag is het gevaarlijkste moment van de week, omdat alle leerlingen dan bijna gelijktijdig de school verlaten.

Vias Institute roept autobestuurders op de snelheidslimieten in de buurt van scholen rigoureus na te leven. Er wordt ook gevraagd om voldoende zijdelingse afstand te bewaren bij het inhalen van fietsen en om aan de zebrapaden oogcontact te maken met de overstekende voetgangers.

Voor de ouders wordt dan weer aangeraden om de veiligste route naar de school op voorhand al samen met het kind af te leggen en om ervoor te zorgen dat het kind altijd zichtbaar is en een fietshelm draagt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Dagelijks raken dertien kinderen gewond bij ongeval op weg naar of van school”

  1. Steevast geven (door de overheid gesubsidieerde) organisaties en politici de chauffeurs van een auto de schuld bij een verkeersongeval. Ik heb 2 jaar (corona en post corona) mijn dochter naar school gebracht met de wagen, gelukkig ongeval vrij maar soms scheelde het weinig en keer op keer begaan die echte jongeren, (niet de recreatiepark “jongeren” die gaan niet naar school) de grofste fouten tegen de wegcode: zonder licht rijden (zelfs bakfietsen met 2 kinderen in), zonder handen rijden en dan nog tokkelen op de gsm, links van de baan rijden, stoplichten negeren, een rotonde negeren,…politie heb ik nooit gezien, controles aan de school al is het maar om de verlichting te controleren, nooit gezien. Ik leg de fout in heel veel ongevallen bij de overheid en het Vias Institute die de fietsers en zelfs voetgangers per definitie uitsluiten van het gebruik van de elementairste zaken in de wegcode. “Ik ben op de fiets of te voet”, dus “ik doe wat ik wil en jij moet je maar aanpassen aan mij” is nu de norm. De cijfers wat betreft de ouderdom geven me dan toch al gelijk.

  2. Wederom automobilisten met de vinger wijzen. Deze ongevallen liggen voor 90% bij de zwakke gebruikers zelf.Leer ze opnieuw aan dat ze altijd zich moeten gedragen aan het verkeersreglement. En hun voorrang is een gunst maar geen recht. Dat zou al veel beter zijn dan altijd maar op de automobilisten te schieten.

Plaats een reactie

Delen