Moordpoging op oud-premier Imran Khan leidt tot grote onrust in Pakistan

Imran Khan. Shutterstock

Uncategorized

Moordpoging op oud-premier Imran Khan leidt tot grote onrust in Pakistan

Carl Deconinck

Imran Khan, voormalig eerste minister van Pakistan en nu partijvoorzitter van een belangrijke oppositiepartij, is gewond geraakt nadat een man het vuur op hem opende in Wazirabad. Khan werd in zijn been geschoten en ook enkele aanhangers raakten gewond. Eén persoon is overleden aan zijn verwondingen. De bevolking reageert woedend en geschokt op de aanslag.

Khan werd donderdag om 16.21 uur lokale tijd in zijn rechterscheenbeen geschoten, toen zijn protestkonvooi onder vuur kwam te liggen. De oud-president leidt een lange mars richting Islamabad, tegen de regering en voor vervroegde verkiezingen. Het plan was om de federale hoofdstad tegen 4 november te bereiken. Dat werd later bijgesteld naar 8 of 9 november en vervolgens naar 11 november. De partij zei de data te veranderen om de regering extra uit te putten.

Nadat Khan eerder dit jaar door middel van een motie van wantrouwen werd afgezet, hield hij ook al een gelijkaardige mars. Het land is sindsdien in instabiliteit verzeild geraakt. De politieke situatie in Pakistan heeft ook de economische onzekerheid aangewakkerd, waarbij internationale ratingbureaus zich afvragen of de huidige regering een moeilijk economisch beleid kan handhaven in het licht van politieke druk en dreigende verkiezingen.

(Lees verder onder de tweet.)

Meerdere gewonden en een dode

De huidige aanval, waarbij meerdere politici gewond raakten en een steunpilaar van Khan zelfs kwam te overlijden, zal naar alle verwachtingen de zaak alleen maar verslechteren. “Dit is niet alleen een moordaanslag op Imran Khan, maar een aanval op Pakistan zelf”, zei assistent Fawad Chaudhry op Twitter.

De identiteit van de schutter, die door de politie is aangehouden, werd niet meteen bekendgemaakt. Geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Wel toonden tv-zenders de vermoedelijke schutter. Het zou gaan om een relatief jonge man die zei dat hij alleen had gehandeld. “Hij misleidde de mensen en ik kon het niet verdragen”, zei de verdachte over Khan in een video. De minister van Informatie bevestigde dat de beelden door de politie zijn opgenomen.

Er circuleren nu wilde geruchten bij het brede publiek dat de regering achter de aanslag zou zitten. Het incident erodeert in elk geval het vertrouwen in de politiek van het land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen