Vooruit voelt gevolgen ‘zattemansklap’ in nieuwe peiling

Conner Rousseau. Photonews

Uncategorized

Mails en sms’jes van ministers blijven door minister Verlinden geheim

Wannes Neukermans

Sinds de Europese corruptiewaakhond ons land op de vingers heeft getikt, werkt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) al enkele maanden aan vernieuwde regels over de openbaarheid van bestuur. Het zorgt er echter voor dat kabinetten kunnen weigeren om informatie te geven – net het omgekeerde van wat de bedoeling is.

Hoe zijn de coronamaatregelen beslist? Hoe reageerde het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld) op de begrotingsversie van staatssecretaris De Bleeker? Momenteel moeten we ministers op hun woord geloven – of de informatie via gelekte documenten proberen te bemachtigen. In Nederland kan je bijvoorbeeld quasi alle mails en verslagen van gesprekken tussen ministers opvragen – al durft Mark Rutte daar ook weleens sms’jes ‘per ongeluk’ te wissen.

Coronadoden

Na de pandemie probeerde De Standaard via de wet op openbaarheid van bestuur het aantal sterfgevallen per ziekenhuis te bemachtigen. Ziekenhuizen weigeren dat echter te geven “uit vrees voor reputatieschade en de gevolgen daarvan”. Ziekenhuizen met betere cijfers zouden volgens gezondheidsinstituut Sciensano overrompeld kunnen worden, terwijl “slechtere” ziekenhuizen zouden leeglopen. Sciensano ziet daarin een ernstig risico voor de volksgezondheid.

De federale Kamer kreeg in juli vorig jaar een (gedeeltelijke) blik achter de schermen, maar ook daar werden ziekenhuizen niet bij naam genoemd. Die vergelijking wees wel uit dat er grote regionale verschillen waren, maar zelfs dan nog mogen de gegevens niet vrijgegeven worden.

Greco

De wet op openbaarheid van bestuur volstond volgens corruptiewaakhond Greco niet aan de Europese richtlijnen, omdat onder andere ook kabinetten van ministers openbaarder moesten worden. Het aanpassende wetsontwerp van minister Verlinden zou er echter voor zorgen dat informatie vrijgeven niet hoeft “als dat zou ingaan tegen de geheimhouding van bestuursdocumenten over de uitvoering van een beleidsstrategie”. Een zo brede en vaag mogelijke omschrijving waarachter (kabinetten van) ministers zich steeds zullen kunnen verschuilen.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) is ontgoocheld over het werk van minister Verlinden. “Men zegt dat je op meer plaatsen informatie kunt opvragen, maar tegelijk gooit men de deur dicht”, vertelt jurist Charlotte Michils aan De Standaard. “Deze update voert twee nieuwe uitzonderingen op de openbaarheid in. De ene gaat over de communicatie tussen ministers, tussen ministers en cabinetards enzovoort. De andere gaat over info die samenhangt met juridische procedures waarin de overheid verwikkeld is. In die gevallen documentatie opvragen wordt ­onmogelijk.”

Minister Verlinden zou met haar voorstel de opmerkingen van Greco willen oplossen. Meer niet: “Daardoor wordt de hervorming veel te oppervlakkig. Onbegrijpelijk dat er geen rekening wordt gehouden met de veel grondigere analyses die ook bestaan”, vertelt professor emeritus mediarecht Dirk Voorhoof (UGent).

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/new-york-times-sleept-ursula-von-der-leyen-voor-de-rechtbank-omdat-ze-pfizer-smsen-niet-wil-publiceren/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

19 gedachten over “Mails en sms’jes van ministers blijven door minister Verlinden geheim”

  1. We betalen ons blauw aan lonen voor politici, maar we mogen niet weten wat ze doen. Dit land lijkt meer en meer op Rusland, Iran of Noord Korea. Deze schurkenstaten komen er tenminste voor uit, ons land legt keer op keer een dikke laag vernis op de parlementaire democratie om de schijn hoog te houden. Als als het al eens misloopt dan is het natuurlijk de fout van de “extremen”.

  2. Toch vind ik het OK dat informele communicatie niet zomaar te grabbel wordt gegooid. Het wordt heel moeilijk als verantwoordelijken niet meer in alle discretie kunnen onderhandelen. We moeten hierbij vertrouwen hebben in de mensen die wij als verantwoordelijken hebben gekozen. Het komt er dus op aan de juiste vertegenwoordigers te kiezen die uw vertrouwen waard zijn en dan is er geen probleem. Overigens, het zijn niet altijd de populairste politici die ons vertrouwen waard zijn. Meestal zijn dat volgens mij hardwerkende backbenchers met een heel goede kennis van hun materie en een integere persoonlijkheid. Jammer genoeg krijgen zij heel weinig de schijnwerpers van de media.

  3. Vertrouwen hebben in de mensen die we verkozen hebben, punt 1 ik heb die niet verkozen het is een samensmelting van onbekwamen, punt 2, dat heb ik allang niet meer al de leugens, de propaganda met de media als roeptoeter, angst bij de bevolking brengen, opleggen wat ze moeten denken enz. ze zijn er niet meer voor de bevolking, alleen voor hun goed betaalde postjes en later pensioenen.

  4. Geldt dat ook voor deze die minister geworden zijn zonder op een lijst te staan of zonder één stem behaald te hebben? Geldt dat ook voor deze die pas een partijkaart genomen eens ze minister geworden zijn? U stelt terecht dat we ons vertrouwen mogen geven aan de juiste vertegenwoordigers. Meer dan 800.000 stemmen die hun vertrouwen gegeven hebben worden weg gezet als extremisten, en deze zonder stem worden minister. Als een ander land zoiets zo doen, België staat op de eerste rij om het van dictatoriale trekken te veroordelen. Neen, Paul, politici moeten ten alle tijde verantwoording afleggen aan het volk dat hen gekozen heeft, niet de partij die hen benoemd heeft.

  5. Die onbekwamen hebben een meerderheid behaald. Aan jou en mij om anderen te overtuigen om niet meer voor hen te stemmen. Begin bij je familie, vrienden en collega’s. Het tweede punt ben ik het met jou eens en dat brengt ons weer terug bij punt 1.

  6. Hoeveel “verantwoordelijken” dat gekozen zijn zitten er dan in de vivALDI regering?
    En dan nog, er zitten all1 apen die op een knopje drukken volgens instructies van partijleiding… Maar tot 4x zoveel verdienen als een arbeider.

  7. QUOTE: “We moeten hierbij vertrouwen hebben in de mensen die wij als verantwoordelijken hebben gekozen.”. Hoeveel van die Pipo’s zitten er in VivALDi die op een kieslijstvoor federale stonden?!?

Plaats een reactie

Delen