Conner Rousseau stapte op omdat het echt niet anders kon

Conner Rousseau. Photonews

Uncategorized

Spreekverbod bij VRT: “Integriteitscode is duidelijk dat je je werkgever geen schade mag toebrengen”

Wannes Neukermans

VRT-ceo Frederik Delaplace laat in een e-mail aan al zijn personeel weten dat ze niet meer met buitenstaanders over de openbare omroep mogen spreken. Enkel de communicatiedienst mag nog mededelingen doen. De Standaard kon de brief inkijken.

De titel van de brief luidt “geen commentaar”. Na het vermelden van enkele goede bedrijfsresultaten, geeft Delaplace aan dat enkel de communicatiediensten nog mogen spreken met journalisten. “Die kan enkel werken als we onszelf geen stokken in de wielen steken. En dat doen we helaas wel nu en dan. En om eerlijk te zijn: gewoon te vaak”, klinkt het in de brief. “Door onvoorzichtige uitspraken in gesprekken met journalisten, door vertrouwelijke informatie te delen met externen, door ondoordachte posts op sociale media … ondergraven we vaak zelf het beeld van de sterke mediaorganisatie die we nochtans zijn.”

Strenger toezien op bestaande regels

Delaplace zegt “wat strenger te gaan toezien” op de richtlijnen inzake communicatie naar de buitenwereld. “Communiceren over VRT gebeurt enkel en alleen door of via de communicatiedienst. Voor alle andere gevallen volstaan twee woorden: “Geen Commentaar.””

Vakbond ACOD heeft het over het inperken van de vrije meningsuiting. “‘De collega’s op de werkvloer ervaren dit als het invoeren van zwijgplicht en een spreekverbod. Na de gebeurtenissen van vorig jaar, de 50 ontslagen en de privatisering van Thuis, heerst er al een angstcultuur op de VRT.”

Maar volgens VRT-woordvoerder Bob Vermeir is het maar normaal dat niet elk personeelslid zich mag uitlaten over zijn werkgever. “Interne kritiek kan altijd intern besproken worden. De Integriteitscode is duidelijk dat je je werkgever geen schade mag toebrengen. Dat is trouwens zo in alle bedrijven en dat willen we nog eens onder de aandacht brengen.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

13 gedachten over “Spreekverbod bij VRT: “Integriteitscode is duidelijk dat je je werkgever geen schade mag toebrengen””

  1. Voor je integriteitscode wilt moet je eerst integriteit hebben. We spreken hier over dezelfde zender die Vlaams belang een bruine kleur gaf bij de verkiezingsuitslagen en toen FDW er over kloeg live op TV, zei men “what’s in a colour”‘. Wat VRT gedaan heeft, daar kom je niet van terug. Voor mij part mag de VRT integraal verdwijnen en dan we bouwen wel een nieuwe Vlaamse omroep met goede content voor alle Vlamingen, links of rechts.

  2. Nu krijgt hun eigen VRT personeel ook al een spreekverbod, begrijp niet dat ook bij mensen van het linkse gedachtegoed er nog geen alarmbellen beginnen af te gaan.
    Immers we weten al wat de volgende integriteitscode zal inhouden, raad eens?

  3. Als je bijna allemaal links gezinde medewerkers hebt, is er toch geen probleem dat ze dat dan ook naar buiten gaan brengen. Vaak erger ik me aan de suggestieve vragen, vooral als het over rechtsgezinde thema’s gaat als migratie.
    Al heb ik de indruk dat het de laatste tijd iets beter gaat, werden sommige Terzake presentators op de vingers getikt, of droom ik hardop van een neutrale omroep ?

  4. Quid de individuele rechten en vrijheden in Vlaanderen? De geradicaliseerde voogdijminister Dalle (CD&V) krijgt nu ook al totalitaire trekken. Niemand in het Vlaams parlement om het despotisme van de tiran Dalle aan te klagen?

  5. Ik denk dat de baas van de VRT de Vlaming een warm hart toedraagt. Hij weet ook welke subversieve krachten er zijn onder zijn personeel. Vooral dan degenen die de Vlaming een fascist, een boer en een cultuurbarbaar vinden omwille van zijn gehechtheid aan zijn cultuur, waarden en normen,en die er alles aan doen om de ommekeer in de VRT te dwarsbomen door kwaadsprekerij. Het is begrijpelijk dat hij deze maatregel neemt, maar verstandig is het niet. Tegenspraak moet kunnen. Als er dan een werknemer is, die misschien onterechte kritiek uit, dan mag hij dit doen. Uiteraard zullen de media alles wat tegen de Vlaamse cultuur en identiteit indruist en deze vernedert van harte toejuichen. En dat is oneerlijk en onterecht. Maar het is aan de baas van de VRT om dit te counteren. Hij heeft er het middel voor.

  6. Die man kan zich ook alles permitteren, hij is gesteund door zijn politieke kaart en kan naar hartenlust mensen ontslaan, en politiek correcten met de juiste kaart behouden. Als iemand iets vraagt over de VRT is “no comment” dus het standaard antwoord, want hij gaat ervan uit dat elke vraag dan ook “kritisch” zal zijn en dus de VRT is diskrediet kan brengen, en dus de “Vlaamse linkse regering”. Met dergelijke ingesteldheid kun je ervan op aan dat hij de leidraad bij Poetin heeft gevonden. Enerzijds laat hij hangbuikvarken Fien Germijns politici ontmenselijken in een banaal spelletje, en anderzijds laat hij diegene die de meeste klachten genereerd bij de VRT, de dwerg Crabbé, zijn gal dagelijks over de V partijen spuien. Deze incompetente politiek gestuurde graai ceo heeft blijkbaar heel veel schrik van de verkiezingen en zijn postje na 2024, als je nu al zwijgplicht oplegt aan je personeelsbestand. Journalistiek en media zouden neutraal moeten zijn, en als ze al niet neutraal zouden zijn, tenminste zouden ze de politieke verhoudingen moeten weerspiegelen, niet zoals nu linkse prietpraat die het overgrote deel van Vlaanderen niet eens vertegenwoordigt. Weggegooid geld!

  7. In de Stalinistische USSR zou die man op zijn plaats gezeten hebben, maar zeker niet in een democratie. Ontsla hem zonder vooropzeg vergoeding wegens “zware fout”, negeren van “Vrijheid van Meningsuiting” ! Deze man verdient het niet om betaald te worden met subsidies uit fondsen afgestroopt bij Belasting Betalende Burgers !

Plaats een reactie

Delen