Voorzitter Moslimexecutieve wil Belgische staat aanklagen

Mehmet Ustün (rechts), op een bijeenkomst met toenmalig premier Macron en Justitieminister Geens. Photonews

Uncategorized

Hoe moet het verder met de luchthaven van Zaventem?

Wannes Neukermans

Sinds 1989 zijn alle luchthavens geregionaliseerd, met uitzondering van de luchthaven van Zaventem. Hoewel die volledig op Vlaams grondgebied ligt, is de officiële naam van die Belgische nationale luchthaven momenteel ‘Brussels Airport’. De separatistische partijen N-VA en Vlaams Belang zijn onbewimpeld voor een regionalisering van de luchthaven van Zaventem. Maar wat zou zo’n regionalisering betekenen voor de overige al geregionaliseerde luchthavens van Deurne, Oostende en Kortrijk-Wevelgem?

De luchthavens van Oostende, Antwerpen en Kortrijk zijn ruim dertig jaar geregionaliseerd, maar ontvangen naast Vlaamse subsidies ook nog steun van de federale overheid. Dat vloeit voort uit een samenwerkingsakkoord uit 1989. In praktijk betekent dat samenwerkingsakkoord dat de federale overheid de kosten van de luchtverkeersleiding Skeyes op de Vlaamse luchthavens volledig betaalt.

In december vorig jaar besliste de Vlaamse regering om de regionale luchthavens minstens nog tot 2040 open te houden. Of dat nog nodig is als Vlaanderen ook in Zaventem de volle bevoegdheid heeft, is onduidelijk. De regionale luchthavens zijn momenteel niet rendabel, maar het belang ervan moet volgens de Vlaamse overheid ook strategisch bekeken worden. Maar als Vlaanderen de luchthaven van Zaventem volledig in handen krijgt, zou één uniform beleid voor alle Vlaamse luchthavens misschien beter zijn.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Hoe moet het verder met de luchthaven van Zaventem?”

  1. Hoe het verder moet? Tja, de Belgo-Vlamingen, in casu OVLD, CD&V, Vooruit, Groen en N-VA, zullen via Vivaldi en de Vlaamse regering, verder het patrimonium van Vlaanderen blijven uitverkopen, ten bate van Franstalig België. Quid de Vlaamse regering? Wat doen ze buiten zelfverrijking en belastingen innen? Toch vreemd dat de Vlaamse machtspositie in België significant is gedaald sinds de omschakeling naar de regionalisatie (pseudo federalisme). En de verantwoordelijkheid ligt hier solidair bij de Belgo-Vlaamse partijen dank zij haar ondemocratisch en anti-Vlaams cordon sanitaire. Je moet geen Vlaams Belanger zijn om tot deze evidente analyse te komen.

Plaats een reactie

Delen