‘Online Safety Bill’ dwingt Netflix mogelijk tot schrappen van inhoud

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

‘Online Safety Bill’ dwingt Netflix mogelijk tot schrappen van inhoud

Stijn Derudder

De lang uitgestelde Britse ‘Online Safety Bill’ lijkt dit jaar eindelijk een wet te worden en dat blijft niet zonder gevolgen voor streamingplatformen. Om hoge boetes te vermijden, laat Netflix nu weten mogelijk preventief alle “schadelijke” inhoud van zijn platform in het VK te verwijderen.

Volgens de Britse regering is de wetgeving een poging om van het VK “de veiligste plek ter wereld om online te zijn” te maken. Dat wil ze doen door een reeks verplichtingen in te voeren voor hoe grote technologiebedrijven hun platforms moeten ontwerpen, exploiteren en beheren. Als voorbeeld van hoe controversieel het wetsvoorstel is geworden, weigeren enkele van ‘s werelds grootste online organisaties, van WhatsApp tot Wikipedia, preventief te voldoen aan de mogelijke vereisten.

De ‘Online Safety Bill’ vereist online platforms om mensen “aanstootgevende” inhoud te laten filteren. De wet introduceert bijvoorbeeld ook leeftijdsverificatie voor pornosites, maakt frauduleuze advertenties strafbaar en vereist dat sites consequent hun servicevoorwaarden handhaven. Als bedrijven daaraan niet voldoen, kunnen ze een boete krijgen van maximaal 18 miljoen pond (ongeveer 21 miljoen euro) of 10 procent van de wereldwijde omzet. Ook kunnen hun diensten geblokkeerd worden en hun bestuurders gevangenisstraffen krijgen.

Netflix

Het wetsvoorstel dwingt streamingdiensten zoals Netflix om “onpartijdigheid” te overwegen in het kader van “het huidig openbaar beleid” en in de context van “politieke of industriële controverse”. Netflix suggereert dat om elke schending van die richtlijnen te voorkomen, films, series en documentaires in een staat van continue beoordeling geplaatst moeten worden. Alle content die dan als “schadelijk” wordt beschouwd, moet verdwijnen. 

De streamingdienst maakte duidelijk uit dat “zonder meer duidelijkheid over de reikwijdte en toepassing van deze bepalingen, het onvermijdelijk gemakkelijker zou zijn om inhoud preventief uit onze Britse catalogus te verwijderen dan een zware nalevingslast en mogelijke aansprakelijkheid te riskeren”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

1 gedachte over “‘Online Safety Bill’ dwingt Netflix mogelijk tot schrappen van inhoud”

Plaats een reactie

Delen