Christian Laes - Bron: Facebook

Uncategorized

Prof. Christian Laes: “Vlaanderen topregio voor het vak Latijn”

Stijn Derudder

Vlaamse scholen kunnen eindelijk aan de slag met specifieke minimumdoelen in het secundair onderwijs. Na een eerdere consensus over de nieuwe eindtermen voor de basisvorming, is Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts nu ook tot een akkoord gekomen met de onderwijspartners over de tweede en derde graad. Wij bespreken met professor Christian Laes enkele eindtermen van de vakken Latijn en Grieks.

Christian Laes is professor oude geschiedenis aan de Universiteit van Manchester en is tevens verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Professor Laes behoort tot een van de weinige mensen in de wereld die Latijn schrijft én spreekt, en dat al ruim 25 jaar. “Er ligt in de nieuwe eindtermen voor het vak Latijn een sterke klemtoon op cultuur en geschiedenis, niet alleen op de taal zelf. Het ene vult het andere aan”, vertelt Laes. “Als je bijvoorbeeld een aantal aspecten van het dagelijkse leven bij de Romeinen aan bod laat komen, dan bestudeer je meteen de taal én de cultuur. Als je teksten over mythes gaat lezen, dan combineer je taal en religie. Die combinaties krijgen terecht de nodige aandacht.”

Topregio Latijn

Professor Laes gaat altijd uit van “een gezond optimisme”, zoals hij het zelf verwoordt. “Ik vertel aan mijn collega’s dat we niet mogen vergeten dat wij in Europa een van de regio’s zijn die nog het meeste aantal uren aan de vakken Latijn en Grieks besteden. We zitten aan de top, samen met bepaalde regio’s in Duitsland en Italië. Het komt erop aan om dat urenpakket zo goed mogelijk te gebruiken”, vindt de professor.

Laes meent dan ook dat het vak Latijn over voldoende troeven beschikt om leerlingen en ouders te overtuigen: “Latijn versterkt je taalkundige bagage, dankzij bijvoorbeeld de woordenschat en de grammatica. Je maakt bovendien kennis met de rijke cultuur en tal van interessante domeinen als kunst, architectuur en filosofie.”

De Byzantijnen en het Grieks

In het onderwijs lijkt het Byzantijnse Rijk nogal onderbelicht. De Byzantijnen zijn nochtans Romeinen. Zo noemden ze zichzelf ook, weliswaar in hun hoofdtaal Grieks. Professor Laes is dan ook altijd een vurige pleitbezorger geweest om de Byzantijnen en hun Oost-Romeinse Rijk te betrekken in de studie van het vak Latijn.

Die andere klassieke taal, het Grieks, helpt ook om de nodige aandacht te besteden aan Justianus, Alexius en co: “Voor Grieks in de derde graad zeggen de nieuwe eindtermen nu expliciet dat er ook aandacht besteed moet worden aan minstens één middeleeuws facet. Voor het vak Grieks betekent dat natuurlijk het Byzantijnse Rijk. Ook in de leerplannen voor het vak Latijn wordt een klemtoon gelegd op middeleeuws Latijn.” Dat betekent dus dat het Latijn en de Romeinen in het Byzantijnse Rijk aan bod komen of kunnen komen.

Podcast

Indien u meer wil horen over het vak Latijn en de zin of onzin ervan in het onderwijs, dan kunt u morgen luisteren naar onze nieuwste podcast met Christian Laes. Ondertussen is het al de derde. Onze podcasts kunt u hier op palnws.be beluisteren, maar ook via Spotify, Apple Podcasts en palcast.be

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

5 gedachten over “Prof. Christian Laes: “Vlaanderen topregio voor het vak Latijn””

  1. Mijn ervaring leert dat wie Letijn en of Grieks gestudeerd heeft, niet alleen sterk is in taal maar bovendien ook in exacte vakken. Een dergelijke student heeft leren organiseren , analyseren en kan na een inloopperiode nalles aan..De bedrijven wachten inderdaad niet op de kennis van die oude tale maar op medewerkers die bewezen hebben karakter te hebben.

  2. Dat gewezen slachtoffers van overbodige vakken, die tegen heug en meug volkomen overbodige ballast rommel dienden te studeren (bvb “wiskunde”) zoals ik, later in hun professioneel leven zouden bewijzen “karakter”(sic) te hebben, is nieuw voor mij, maar zou misschien mijn vermeend “slecht karakter” kunnen verklaren.

Plaats een reactie

Delen