Familie de Lobkowicz en de roddels over de abortus van Fabiola

Barbara d'Ursel de Lobkowicz en Stéphane de Lobkowicz. Foto: Belga

Geschiedenis

Familie de Lobkowicz en de roddels over de abortus van Fabiola

Thierry Debels

In de zomer van 1993 sterft koning Boudewijn onverwacht. Anderhalf jaar later al verschijnt een biografie over de koning, geschreven door prins Stéphane de Lobkowicz. Het is een mooie illustratie van de gespannen verhouding tussen de (hoge) adel en de monarchie.

“Dit boek is het werk van een politicus die zijn overtuigingen verdedigt”, lezen we in het boek, dat we uiteraard zelf grondig bestudeerd hebben tijdens het schrijven van onze biografie over Boudewijn. Straffer wordt het iets later in het boek: “Boudewijn suggereerde Fabiola abortus om medische redenen.”

Een politieke dynastie

Stéphane Ladislas Pius Marie prins de Lobkowicz (Leuven, 29 juli 1957) is zeker niet de minste. Hij behoort immers tot het hoge adellijke huis Lobkowicz en is een kleinzoon van de 13e prins van Lobkowicz (1877-1953) die getrouwd was met de Belgische gravin Marie de Beaufort-Spontin (1885-1942).

Zijn vader, prins Ladislas (1925-1985), die in Tsjechië was geboren en nota bene kamerheer van de Oostenrijkse keizer was, trouwde met de Belgische gravin Thérèse Cornet d’Elzius de Chenoy (1932). Hij liet zich in 1958 inlijven in de Belgische adel met de titel van prins op allen en het predicaat Zijne Doorluchtige Hoogheid, eveens overgaand op alle afstammelingen.

Zoon Stéphane was gehuwd met Barbara d’Ursel de Lobkowicz (1957-2017), die van 2014 tot aan haar overlijden voor het FDF en daarna DéFI in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement zetelde.

Oorsprong

Het Huis van Lobkowicz (Lobkovicové in het moderne Tsjechisch) is van oorsprong een Tsjechische adellijke familie die dateert uit de 14e eeuw en is een van de oudste Boheemse adellijke families.

De familie behoort ook tot de Duitse en Oostenrijkse adel. De eerste Lobkowiczs behoorden tot de adel van Noordoost-Bohemen aan het einde van de 14e eeuw.

Op een parlementaire vraag antwoordde de regering in 1994 dat de precedentie (volgorde) tussen prinsen en hertogen als volgt geregeld was: de hertog van Arenberg, de prins van Croy-Solre, de prins de Ligne, de prins de Mérode Westerloo, de prins de Lobkowicz, de prins van Chimay, de hertog de Looz-Corswarem en de Corswarem-Looz en de hertog d’Ursel. Op sommige edellieden van die lijst komen we uiteraard later nog terug in onze reeks over de complexe relatie tussen de adel en de Belgische monarchie.

Terug naar dat boek van Lobkowicz en de vermeende abortus van Fabiola. In felle communiqués van het paleis in Brussel en van de Belgische ambassade in Madrid ontkent koningin Fabiola midden januari 1996 met klem “dat koning Boudewijn haar in 1962 zou gevraagd hebben een zwangerschapsonderbreking te laten uitvoeren, omdat haar gezondheid ernstig in gevaar verkeerde.” De waarheid? Enkel geweten door Boudewijn en Fabiola natuurlijk.

Politiek actief

Naast boeken schrijven is Stéphane ook politiek actief. Hij was een Belgisch lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Voor de PRL werd hij in 1983 verkozen tot gemeenteraadslid van Ukkel en was er van 1989 tot 2001 schepen. Tevens was hij van 1989 tot 2009 lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. In 2012 verliet hij de gemeenteraad van Ukkel.

De politieke genen werden zeker doorgegeven. Staat vandaag immers ook op de MR-lijst: Ariane de Lobkowicz, dochter van Stéphane. Ariane Thérèse Nathalie Colienne Ludovic Marie prinses de Lobkowicz-d’Ursel werd in Ukkel op 30 januari 1996 geboren. Ariane heeft nog twee broers: Léopold en Ladislav-Frédéric.

De reden waarom ze van partij veranderde, is interessant. Ze zei dat Défi, in tegenstelling tot de MR, niet strikt genoeg was in het verbieden van het onverdoofd slachten. Olivier Maingain hierover onlangs bij Bruzz: “De echte reden van haar overstap is dat ze niet langer geloofde bij ons een kans te maken om verkozen te worden.”

Lees hier de vorige artikels uit de reeks:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “Familie de Lobkowicz en de roddels over de abortus van Fabiola”

Plaats een reactie

Delen