Uncategorized

Recordopbrengst voor Vlaamse overheid uit registratierecht

Redactie PAL

Dit jaar heeft de Vlaamse overheid meer dan 3 miljard euro verdiend aan de registratierechten op woningen. Dat is een recordbedrag. Ook werden nog nooit zoveel woningen verkocht als in 2021, en dat ondanks de torenhoge vastgoedprijzen.

Dit jaar werden niet minder dan 165.000 aktes opgesteld voor vastgoedtransacties. Dat is opvallend, omdat vastgoed ook nog nooit duurder was dan vandaag. Een appartement kost in Vlaanderen nu gemiddeld 261.185 euro, terwijl je voor een huis al snel zo’n 327.107 euro mag neerleggen. Het feit dat zoveel mensen een nieuwe eigendom hebben aangeschaft heeft deels met de coronacrisis te maken, zegt notaris Bart Opstal, woordvoerder van Notaris.be. “Meer mensen gingen op zoek naar een woning met terras en tuin, en ook de vraag naar groenere woningen steeg.”, merkt hij op. “Daarnaast is ook de hoge inflatie, tegenover lage rentevoeten een enorme stimulans om te kopen.”

Grote opbrengst voor Vlaamse begroting

Die vele registraties zijn mooi meegenomen voor de Vlaamse begroting. Die ging vorig jaar nog 6 miljard euro in het rood, en ook voor dit jaar werd gevreesd dat het tekort zo’n 4,2 miljard zou bedragen. Echter is uit de jaarlijkse monitoring in december gebleken dat dit teruggeschroefd kan worden tot zo’n 2,8 miljard euro. Er moet daarbij wel opgemerkt worden dat deze cijfers nog niet definitief zijn. De verwachte negatieve impact van de vierde coronagolf zijn nog niet meegerekend in deze cijfers.

Daling registratierechten

Omdat de woningen momenteel zo duur zijn is het voor jonge mensen vaak moeilijk om een eerste woning aan te schaffen. Daar wil Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen (N-VA), iets aan doen. Vanaf 1 januari 2021 zullen de registratierechten dus hervormd worden, waardoor wie een eerste woning koopt, nu slechts 3% registratierechten moet betalen in plaats van de gewoonlijke 6%. Om dat uit te balanceren stijgen de registratierechten op een tweede woning. “Zo moeten jonge mensen minder eigen kapitaal op tafel leggen. Wie een tweede woning aanschaft, moet vanaf 1 januari 12 procent betalen, in plaats van 10 procent nu.”, zegt Diependaele.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Recordopbrengst voor Vlaamse overheid uit registratierecht”

  1. Eind vorig jaar een nieuw appartement gekocht voor onze oude dag. Omdat we hier zelf in gaan wonen mochten we 21 % BTW betalen op het gebouw. Moest ik het verhuren was dit veel beterkoop ???
    Kan iemand me de logica van uitleggen ?

Plaats een reactie

Delen