Het is 26 november 1922. De Britse archeologen Howard Carter en Lord Carnarvon ontdekten het graf van de tot dan toe onbekende Egyptische farao Toetanchamon. Toetanchamon was een farao van de 18e dynastie van het oude Egypte, die regeerde van ongeveer 1333 tot 1323 voor Christus. Hij stierf op jonge leeftijd, rond zijn 18de levensjaar. Vanwege de korte regeerperiode en zijn relatief kleine politieke betekenis was zijn graf niet groot of opvallend. Dit heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het feit dat het grotendeels ongeschonden bleef gedurende duizenden jaren.
Het team stuitte op een verborgen trap die naar de ingang van het graf leidde. Carter opende de doorgang en keek voor de eerste keer naar de binnenkant van het graf, waar in 3000 jaar geen mens is geweest. In het graf lagen honderden voorwerpen, met de bekende gouden sarcofaag van Toetanchamon. Er lagen ook sieraden en wapens die volgens de oude Egyptenaren gebruikt werden in het hiernamaals. De mummie van Toetanchamon zelf was niet goed bewaard gebleven. Dat is waarschijnlijk te wijten aan een fout in het balsemingproces.
De ontdekking van het graf van Toetanchamon was revolutionair omdat het inzicht gaf in het leven en de kunst van het Oude Egypte. De voorwerpen die in het graf gevonden werden, behoren tot de meest kostbare archeologische vondsten ter wereld. Vele vondsten uit het graf zijn te zien in het Egyptisch Museum in Caïro.
Meer ‘dag op dag’