De 25%-revolutie van Broederlijk Delen (foto broederlijkdelen.be)

De 25%-revolutie van Broederlijk Delen (foto broederlijkdelen.be)

Financiële vrijheid

Broederlijk Delen wil radicaler uit de hoek komen

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen onze reeks met Broederlijk Delen. Die vzw streeft naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid.

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Volgens de ngo wordt volgens de gegevens van 2022 62 procent van de middelen ingezet om de internationale partnerwerking te ondersteunen. 17,9 procent van de middelen gaat naar de beweging, communicatie en politieke werking in België.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“Broederlijk Delen ontstond in 1961 als noodhulpactie. Kort na de onafhankelijkheid van Congo brak er een hongersnood uit in Kasaï. De Belgische bisschoppen riepen de bevolking op om solidair te zijn. Gelovigen werden uitgenodigd om hun vasten op een geëngageerde manier te beleven. Wat men uitspaarde door soberheid, kon worden gedeeld met de Congolese bevolking. Gezien de oorsprong van de ngo leunt deze meer aan bij de christelijke zuil in Vlaanderen.”


Kerncijfers Broederlijk Delen

  • Inkomsten 2022: 12.719.278 euro
  • Totale subsidies 2022: 7.609.905 euro
  • Fondsenwerving 2022: 286.121 euro (omzet uit campagne)
  • Personeelsleden: 63,6 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 13.975.392 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 65.579 euro
  • Directeur: Lieve Herijgers
  • Score ngo: 4/10

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is een Vlaamse ngo.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

Thierry Debels: “Waar sommige ngo’s zoals Damiaanactie (lees hier onze analyse van de ngo) de organisatie aan het hertekenen zijn, heeft Broederlijk Delen die hervorming naar eigen schrijven al achter de rug. In 2022 trad immers het nieuwe strategisch kader van Broederlijk Delen in werking. Dat nieuwe strategische plan werd opgesteld voor vijf jaar. Een nieuwe strategie was voor hen aanleiding om de organisatie ook grondig onder de loep te nemen. Ze vernieuwen de manier van werken, maar bouwen naar eigen schrijven daarvoor wel verder op de sterktes uit het verleden. En waar nodig zullen ze niet aarzelen om te veranderen. Zo hoopt de ngo relevant te blijven voor de toekomst.”

“Daarnaast was Broederlijk Delen ook aanwezig op enkele landbouwprotesten. Ze stellen de “agroecologische boerenbeweging” te steunen. “Boeren werken er hard voor, maar kunnen amper leven van de opbrengst”, klonk het tijdens een manifestatie in Brussel. “Dat willen we anders zien. De ngo heeft daarnaast ook partners die actief zijn in de Gazastrook en blijft inzetten op Congo.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“Zoals we in ons inleidend artikel geschreven hebben, wordt ook bij deze ngo niets gemeld over tegenslagen of mislukkingen. In het jaarverslag lezen we wel dat het aandeel van de middelen dat Broederlijk Delen besteedt aan internationale partnerfinanciering een bedrag van 5.625.329 euro of 45 procent van de totale bestedingen vertegenwoordigt. Met deze middelen gaan uiteraard specifieke risico’s gepaard. De ngo voert wel controles uit op de bestedingslijsten om die risico’s te beperken.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“In de jaarrekening over 2022 zien we een voorziening van 100.000 euro voor hangende rechtszaken. Het gaat om twee lopende geschillen: een eis tot morele schadevergoeding naar aanleiding van een in de media door Broederlijk Delen en 11.11.11 ingenomen standpunt over mijncontracten in Congo tegenover G. Forrest en de vennootschap Kinross Forest Limited en een schenking op last van 5.400 euro per jaar.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“De ngo geeft zelf aan dat het radicalere standpunten wil innemen en soms zelfs activistisch uit de hoek wil komen. Naar eigen schrijven niet omdat ze dat leuk vinden, maar omdat ze het de missie verplicht zijn. Niet iedereen ziet dat zo, zeker als je kijkt hoe de ngo ontstaan is. Dat activisme is volgens ons ook niet de kernactiviteit van de ngo. Een 4 op 10 dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

4 gedachten over “Broederlijk Delen wil radicaler uit de hoek komen”

Plaats een reactie

Delen